Nuffnang Ads

Sunday, October 07, 2012

Be Considerate With Mommies : Edisi Majlis

Hai. Tertarik untuk tulis ni / share sama kamu tips bertimbangrasa sama para mommies. Ada banyak edisi tau. This one is event edition.

I bet, orang selalu ingat mentang mentang aku belum ada anak, aku nda tahu apa apa pasal perasaan ibu. Mungkin tapi bukan hundred percent clueless okay. Jangan kamu cepat jatuh hukum sama orang. Rezeki ni kuasa Allah. EH.

Berbalik pada isu, aku ada ramai kawan sedang expecting, juga yang ada baby / toddler sudah. Ada masa bila outing, mau nda mau kena fikir pasal diorng juga. Contoh, pergi majlis kahwin, dia bawa anak kiri kanan (syukur alhamdullilah kalau terkawal ), tapi kita tahu for young mother, bawa yang seorang itu pun boleh jadi the worst nightmare kalau silap percaturan.

Sebab tu kalau anak ramai, pilih yang paling behave je. Pastu, tamau jalan tanpa suami, takut kid uncontrollable kan. Haha Okay. Nah disini penting kamu sebagai kawan untuk come to rescue. Tolong lah weh, jangan kau dok bercantik disana dengan attitude eh bukan anak saya. No no no. Kena tolonnng lah. Kata kawan. Apa yang boleh dibantu?

1 sebelum pergi, tanya kawan, dia pergi dengan siapa? Kalau dia seorang dengan anak, offer lah fetch dia atau carpool. At least the kid attended.

2 tolong angkat beg mommy ni. Samada beg susu or tolong payungkan or tolong pegang the kid.

3 masa makan, ask the mommy how she wants her food. Mau tolong dikautkan kah atau dia ambil sendiri? Kalau dia minta kaut, tanya apa lauk, kautkan dia dulu, lepastu baru makanan kau.

4 kalau dia mau kaut sendiri, cepat cepat lah kau mengaut makananmu, balik ke meja, tolong pegang / tengokkan anak dia while she get her food.

5 tapi before food, pastikan kau sudah ada tempat duduk. Kasi duduk dulu mommy sama anaknya baik baik.

6 time makan, tengok tengok adakah mommy hadapi kesukaran untuk makan. Jika ya, coba lah makan sedikit cepat, dan offer untuk jaga agar mommy can eat comfortably.

7 time balik bantu mommy ni pakaikan kasut anak or anything that can help mudahkan si ibu.

8 bila tahu kid ada, cobalah bawa umpan macam gula gula atau coklat untuk pancing perhatian anak anak bila dah bosan.

9 elakkan gurausenda melampau yakni teasing kepada anak anak kecil ini. Kalau selalu jumpa dirumah sukati lah kau mau tease dia sampai nangis berguling takpe. Itu comel. Tapi di majlis kau jangan coba coba ya.

Itu saja. Kalau ada teringat boleh tambah di komen. Semua ni dari experience sendiri. Kawan kawan atau cousins punya case. Macam aku, hairee sama cece masa kecil begitulah kami buat. kami makan sama aunty g. Sekarang sama adeq. Kalau attend openhouse mesti aku tengokkan keira kalau bapanya absent. Wahh absent giteww.

Pastu satu tips lagi, dont be the nice aunty to the kid masa tu, nanti bila diorang selesa sama kau, diorang akan start buat perangai. Mahu jadi that sweet aunty, tunggu sampai rumah.

Kbai. Hope this helps :)

1 comment:

N.Aima K said...

good entry neh..ni semua pelakuan yg patut dicontohi..

Hubby-Wifey

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Been together

Daisypath - Personal pictureDaisypath Friendship tickers