Nuffnang Ads

Saturday, December 31, 2011

Katy Perry - Last Friday Night (T.G.I.F.)



PS: Spot Kenny G, Hanson, Rebecca Black.

With love,

Friday, December 30, 2011

My 2011 In A Glance: Happy New Year

With less than 48 hours, we'll be in 2012. Selamat tinggal 2011, Hello 2012.

So, dengan mengambil dari wishlist di tab atas, ehem biar saya check dahulu apa kah senarai list yang di forward ke tahun hadapan.

-------------------------------------
List of items in my wishlist for this year. Ohh definitely need to work hard for this. Lebih manis kalau hasil kerja keras sendiri, haha
1. New Car. *TERCAPAI* Cafe Latte Saga
Mungkin Persona atau Myvi. Sungguh sayang kepada Hyundai Atoz tapi, apakan daya Atoz ini high maintenance. Kalau rosak, memang menangis saya cari part T_T Susah cari tu satu hal, harga jauh lagi mahal dari part kereta lain. Saya pernah tunggu stok untuk brake fluid tank saja sampai 3 bulan dowh. Dalam 90 hari tu, kerja saya asyik re-fill brake fluid saja.  Read it here and here.
2. Smartphone. *TERCAPAI* HTC Incredible S
Nokia 5530 tu consider smartphone bah juga. HTC ni as a reward to myself. Susah payah saya kerja, takkan tiada apa-apa untuk saya kan kan. (^-^) Read it here.
3. Galaxy Tab *TERCAPAI* Samsung Galaxy Tab P1010
Mengaku sahajalah. Beli tab sebab tidak mampu beli Ipad kan kan? Memang pun. Tab pun okay ba. Tidak jauh beza dari Ipad, eceh mana kau tau kau bukan pernah guna Ipad pun. Ekeke Read it here.
4. Rumah -BRINGFORWARD-
Ini mungkin untuk jangka masa panjang. Bila agak stabil, inginkan sebuah rumah untuk keluarga sendiri. Keluarga sendiri maksudnya saya, Bob, Qaseh dan Hakimi. Ecehh siap ada nama anak sudah. Hahaha Saya suka apartment, sebab kecil kan senang kemas. Rumah besar, maka besar juga bilangan dan tenaga diperlukan untuk menguruskannya. Tapi saya serius, perlu ada sebuah rumah sendiri. UPDATE : Tak mau nama Qaseh to daughter. Outdated.
5. Blogshop -BRINGFORWARD-
Ini ada di fikiran, tapi belum diterjemah ke perbuatan. Mungkin kalau joint venture sama aunty G ada harapan, ekeke Tapi, saya amat busy. Langsung tiada masa untuk berfikir perkara lain. UPDATE : Dah setting. Tapi belum publish sangat. T_T
6. Kids *blush* -BRINGFORWARD-
WAJIB. Mesti nak ada. Sepasang, amin. UPDATE : amin,amin.
7. Honeymoon. (AGAIN??) *TERCAPAI* RANAU 23/12/11 AND KL 20/05/12 -BRINGFORWARD-
Okay what? Masa ni lah mau ber-sukaria canda tawa dengan Bob. Nanti kalau bila sudah ada anak terpaksa slow motion kan semua activity. LOKASI? EHEM, bila sudah jadi suami-isteri ni mana-mana tempat pun rasa macam honeymoon *awwwwwww*. Tapi, secara spesifik, ingin bermain-main di Genting Highlands lagi bersama Elmo dan Kerel seperti tahun lepas. Ekekekeke Gelak teringat masa pergi Genting. Gila! Read it here and here.
-------------------------------------

Nampak tak? Ada juga yang not in the wishlist tapi tuhan bagi tak diduga, seperti kejadian mendapat job offer di office lama lalu diberi kenaikan gaji sebab boss want me here. Ahah. Juga pertama kali dipanggil menghadiri exam SPA (baru isi tahun lepas dan baru satu kali kena panggil, wuwuwu) eh I never mention here ka? I was too shy lah tu sebab takut orang sangka I exaggerating things T__T. By the way I passed it and waiting for next exam. Banyak lagi perkara baik-baik berlaku pada aku. Even perkara kecil tapi syukur.
 
 
Paling tough, tentulah struggling TTC moment. Baru tahu apa TTC *buat mukabangga pada Ona*. That was the HARDEST part. Seeing one by one people married after you getting baby is TOUGH. Rasa macam 'damn, I am a loser'. Being in controlled all the time, you always knew when you tried hard, you'll get it, but NOT this time. Its beyond our control. And , it's freaking annoying. There were time (MOST) I feel like quitting trying. Give up. The end.
 
 
I would not feel the hurt if I dont care, kan? Tapi I silap. Mana mungkin I dont care. Seeing husband' face everyday make me feel down. Like I dont deserve him. Few weeks ago, I overheard people's conversation:' Apa guna kahwin kalau tiada anak.' Woohh. Dia tacakap pasal aku lah pun. Aku terasa sedikit tapi tak sentap sebab tak kenal sangat. But I knew she's not married YET =) 
 
 
Just before aku rasa nak patah hati tentang all this conceive thing, I blogwalked into this belog and this belog. DANG!! Kau rasa hidup kau cukup menyedihkan lah sudah, Dayz?? Some couple married for 5 years, 10 years, and even 19 years pun in the same shoes. Apalah sangat 1 tahun, 7 bulan, 2 hari kau tu. Okayy. Insaf sekarang. Sekaranggg!!
 
 
My point is; you should not give up. Ehh, I mean I should not give up. Where there is a will, there is a hope. Eh macam salah je. Hmm. Keinginan menggerakkan harapan.
 
 
Before finishing typing this, aku dengan seikhlas hati minta maaf jika ada any of my words mengguris hati kamu. Sometimes I talked too much, and because of my speed of talking I cakap laju je seikhlas hati dari sanubari, and some of you may take my words seriously. Too seriously. But I adore you guys yang suarakan pada I, sebab jujur cakap, kalau ada apa-apa perkara yang annoying me atau guris hati saya di mana-mana entri orang I just skipped it =) Walau terasa, but yes I JUST SKIPPED IT. Not commenting anything sebab I know you guys didnt mean it. Kalau sikit-sikit terasa, sikit-sikit terasa, baik jangan buat belog. HAH, BARU MINTA MAAF CAKAP LAGI CENGGITU?? T________T Memang tapandai nak meminta maaf punya budak. Ampun ye *buat muka comel sedikit*
 
 
Kbabai. Balik kerja nanti nak bawa Bob makan meribraun sambil duduk ayunan.





HAPPY NEW YEAR
PS : Tiga gambar paling bawah adalah latest photos. Dinner at Kg Nelayan Seafood with famili.

Thursday, December 29, 2011

How B Was Spent.

Peeps.

If I am still happily single, I'll write this How I Spent My Bonus happily. Ok, I AM KIDDING.

First, you must know I am normal human being and husband too. We life to the simplest and modest everyday. As Ona said, keluarga baru mahu membina kehidupan dan baru mahu mengumpul aset. Yah, begitu. Dan makanya, mendapat bonus tidak lah begitu mengujakan sangat. Tidak banyak yang mampu di seronok kan.

Jadi, yang utama dalam fikiran saya adalah- untuk melangsaikan debts secepat mungkin. Supaya bulan-bulan gaji bersih tidak berkacau. As a wife to a government staff, yes we both makan gaji bulan, but there were time I took extra time to teach and get paid a bit. Lebih kurang satu perempat gaji bulanan saya. Husband too, there were time he get extra income bila masuk hutan. Bezanya, mine is monthly basis and will be paid by our company within 30days. While husband juga monthly basis but, lambat dapat sebab well-you-know-government-socalled-procedure. He will be paid terus tunggakan 3 bulan, kalau bernasib baik tapi entah lah bulan yang mana. There were time, dia dibayar for Jan Feb and April, March was skipped. I dont know why. Mystery.

Tapi, kami bersyukur dengan cara ini. Payday tidak sama hari langsung, selang dua minggu, so we get to cover enough. Cukup cukup makan. Our company payday, jarang di awal kan-- takira lah hujan ka ribut taufan ka krismas atau mana-mana perayaan besar, ia berjalan seperti biasa- before 7th mengikut ISO. While husband, akan diawalkan bila ada perayaan, tapi drawback nya-- period ke gaji seterusnya menjadi panjang. Jadi, kami amat mensyukuri that be both in opposite sector =')

Okey, berbalik kepada bonus. How do I spent it?

First, I immediate make full settlement of our motor. It was supposed to finish next July. But, we managed to finish it 7 months earlier. Syukur.

Second, I immediate pay the bills for the next 3 months.The ASTRO and my DIGI bills. We try to minimize our monthly paid  for that 3 months. So, until March we get enough time untuk biasakan diri dengan situasi kewangan terbaru. Remember, I just bought my Saga last month?? Due to some typo error in my agreement, I get to start pay the ccm on January. Maknanya, I guna kereta itu sebulan 'macam free'. Macam lah.

Third, we plan to buy a new bed. BED only. Just a simple one. Because our current bed, is not suitable for a couple. It's queen size. We both size anak gajah, so we plan to change it to King size. The one that we both could afford. But, seems like we need to postpone this number three.

Four, family treat or buy anything that give happiness for families. I was planning to take the family for lunch treat at Salut. But last week, husband and I didnt manage to spare the time as planned, yeah but the budget for that sudah burnt. SO DEAR FAMILY, BE PATIENT. Pffft. Pernah kah saya bagitau bahawasanya cuti lebih money-eating than working?? Yes it is.

Five, spend some quality time with husband. We checked-in into a resort (with pool one), spend the night romantically-- okay thats cheessssy gila. Serius mahu muntah. But then we managed to kidnap husband'  niece/nephew for swimming. Okay tipu lagi. Bukan swimming sebenarnya lebih kepada main air sahaja T_T

That's all. I didnt buy myself a fancy dress or makeup or any fancy thing, but happiness. The feelings to be surrounded by the families is heaven.

Oh by the way, we'll be going to KL again next May. On My birthday. On our wedding anniversary. Insya-Allah. The flight has been booked and the hotels too. Both paid. So, we only need to make some extra money for shopping, besides our duitkutu. Yes, we join this mainkutu but among trusted fellow, our turn will be just before we go for KL. Syukur.


There's few of my pending wishlist this year telah pun diforward ke 2012. I have so many in-hand plan for 2012. To be a better muslimah is one of it, Insya-Allah. Trying to conceive too, Insya-Allah. Work harder, and to earn more money too. Insya-Allah. And to always be thankful for what I earn today, syukur alhamdullilah. Alhamdullilah, even for the simple and little thing in life.


I keep reminding myself; dont just say it, act like one.

Till then, till meet.

PS: I passed the SPA exam. To my surprise, ada exam peringkat kedua. What...? I thought next level is ujian fizikal or interview or what kan T_T

Tuesday, December 27, 2011

End-Year Leave Day#4

Salam semua nya. And hi too, peeps.
Perasan tak, time cuti-cuti begini I looks relax and enjoy je kan. Well, I am :)

Yesterday, I spent my whole day in FIL' house. Doing some housechores and yeah playing with the kids. Alink sick, just like me. Been on and off sick for the whole week. Amoi outstation to Sandakan, si inlaws house sedikit sunyi. Sedikit saja, since Achai still in kan.

Bila Amoi dan Achai bergabung, suara mereka akan gegarkan satu rumah. Especially with the present of Amoi. Suara dia nyaring gila. When she talked to me, she'll speak so damn loud as if I was a kilometres away from her. Sikit lagi mau jadi yelling.

Petang, I forced Bob to accompany me to clinic. Ya, saya risau lah demam dah seminggu tak kebah. Most of the clinic were closed. Permai Putatan buka, tapi we were asked to wait for an hour. The doctor went to teatime --

Last last kami pergi Baharin saja. I scanned a bit the doctor workstation to see what he's doing before ada patient. Weird huh.

Sebab, there was once I went into a clinic ni, I saw the doctor sedang playing diner dash kot. Masa dia consult I, game tu been paused. Dalam hati I kata, mesti dia annoy dengan I sebab I jenis banyak tanya bila jumpa doktor. I akan tanya kenapa mengapa bagaimana dan sebagainya, bhahahaha Annoying tak? Mesti doktor tu taksabar tunggu I habis sebab sikit lagi dia nak reach expert goal kot. Haha

But yesterday I saw Doktor Baharin tu tengah baca Quran dan terjemahannya via web :) Jika dia berkeyakinan pada penciptanya, saya pun ada keyakinan pada dia.

By the way, I was given antibiotik. Mungkin sel pertahanan badan I weak sangat kot -
- Doktor kata cuaca tak menentu adalah puncanya. Tapi sampai seminggu?!...

Malam, we had visitors from Japan. Mum's colleague, Amy and her 3 friends. Amy was sent by Japan Gov to assist us in pemuliharaan environment. Agaknya lah. She was a volunteer for KKBS. Mum has this hobby to bring her international volunteer friend come to the house and taste some kampung dishes. Padahal kami makan bukannya kampung dishes mana pun -_-

I cooked Ikan Kerisi Goreng with Sambal Belacan, Sambal Udang, Dada Ayam Masak Kicap dan Sayur Lembiding Masak Belacan. The chicken is a bit hangus sebab I terleka main dengan Hairee, bhahahahahaha

Mum bought Sate Daging. We serve local fruits as desserts: tarap, durian, and manggis. Some carrot cake and durian cake from Mrs Nancy Lim too.

The funniest part, they all complimenting how delicious the dishes are. But I dont know which one they like. Mungkin sate kot??! Hahaha They looked at me disbelief when mum told I cooked it all, okay except for the sate lah.

Thats all for now. I'm typing this as I wait outside husband' workplace. He got SBPA briefing inside so I tunggu dalam kereta je.

Bai. Have a nice day all.

posted from Bloggeroid

Monday, December 26, 2011

End-Year Leave Day#3

Hai. And salam too :)
This was supposed to be post in the morning. Guess I was too saddened (curious to be exact) with the death of a person in TwitterJaya.

FirdHeder died due to accident last night at 8pm. His girlfie ohhhhnis seems could not cope with the lost and a bit down. When you are in twitter, you knowlah you will seems to know a person virtually.

Knowing their life, in this case he tweets before the accident. Read their tweets by using this hashtag #alfatihahfird. And, recite some AlFatihah too for him okay. We all may need it too. For sure.

Yesterday, on my 3rd day cuti, we spent it at BBR. Husb went home to pick Ahchai, then we went for breakfast at the Cabana. The breakfast was so-so, okaylahh not too excite pon. After breakfast, Bob terus heret Ahchai mandi pool. Kids, biasalah mesti excited kan. Nak lagi ada slide (gelungsur), nahh tambah lah dia suka.

Luckily, I thought Achai macam most kid I knew, yang takmau stop mandi pool. But he's different. Dalam half hour terus dia sendiri ajak naik. Sejuk dia bilang. Masuk bilik, sambung mandi di tub. Lepastu dia tanya, 'Rumah siapa kita singgah ni?' Haha :)

After checkout, we had lunch at KFC yoo. Lepastu pergi makan jeruk Tg Aru. Sotong bakar with lada and kicap plus mangga lebar is a MUST. Within a week, I bought it 3 times already. Woha.

Thats all for now. Will update the 4th day soon.

Have a nice day :)

posted from Bloggeroid

Sunday, December 25, 2011

End-Year Leave Day#2

Salam semuanya :)
My second day of cuti was spent nicely.
In the morning, I woke up at 9am. Bravo kan?!
Me and husband went to Tamu, and bought some breakfast.
Rojak, laksa, martabak jawa, tapai, dan kuih. Bought some porridge for grandpa too :)

I cooked fried rice dan panaskan sambal bilis semalam. Heaven. Ya I know, my cuti was filled with food kan. I ate twice as during in office. Sigh.

In the afternoon, we checked in into Beringis Beach Resort. But we managed to balik Kawang to lepak. Haha Balik resort, Bob ambil kesempatan mandi pool kejap. Keep telling me that the pool is not deep enough. Berlagak. Mentang lah I tapandai swim dan ada fobia pada depth of water. Pfffft.

Husband refused to dine in the resort. We went to Jati Tomyam for dinner. Before balik, singgah beli some food (again?) and burger.

Till then. Gotta wake up early tomorrow to fetch Achai. Daaa.

posted from Bloggeroid

Friday, December 23, 2011

End-Year Leave Day#1

Salam. Ini hari pertama cuti hujung tahun 6 hari. Mean, I shall lost contact with my computer for 6 days. Its a big thing okay.

No blogpost from pc for 6 days. No nice photos with the unspoken one watermark for 6 days too. No rotikaya.com, no ohbulan.com, no more stalking other people belog for these 6 days.

Ohh mind you I wont burden myself to use the broadband and laptop for that purpose okay. Tengok movie je takpe. Bhahaha You know how Digi and Celcom coverage are suck in Kinarut lah.

But the good (or bad?) thing is that I still can access my AMC mail fron my phone. In case of any emergency. I still can be reach too. No worry.

So, yang aku asyik kecoh pasal cuti ni apa pengisian cuti terhebat aku ni konon?? TIADA.

TAPI TAPI TAPI I'll be spending most of my time with husband. Thats huge.

Today, I woke up gila punya awal, 5.30 mengalahkan masa bangun kerja -_- So I watched TV sambil ketawa huhahuha awal pagi sambil minum milo cereal. Wohaa.

Lepas tu ingat nak sambung tidur, tapi taboleh. Remember, I said before that I want to wakeup late sepanjang cuti kemudian nak berulit di katil sampai jam 10 kan macam zaman muda. Guess I grew up. I just cant. Rasa membuang masa betul -_-

Breakfast that should be a simple fried rice became a whole set of nasi lemak -_- nasi goreng juga ada. Imejin that. Husb makan 3 kali tambah. Siap kata, 'syukur alhamdullilah selepas beberapa bulan dapat juga saya rasa breakfast wife masak dan makan bersama.' Sebak. Kekangan kerja punya pasal lah.

Wait. Heyy I cooked almost every Sunday for breakfast in Kawang kan? And we ate together too?! Ohh you mean here in my house yahh. Okay fine.

We also went to F2, Wira Furniture, Deli in Papar in hunt for a bed. Fetch up mum in KKIA at 3.30pm. Went for teatime at Sri Keningau where I ate Roti John mengganti Kuih Pisang yang selalu disantap setiap petang. Now you know why I'm getting fatter, aite -_-

Till then. Esok pagi nak pergi Tamu. Mungkin tahun ni baru dua kali aku pergi tamu. Ahh kalau aku takerja sabtu pun aku kan balik Kawang, tasempat pergi tamu.

See. Thats why you need to escape once in a while. To refresh yourself. Supaya kau boleh melihat kembali diri kau. Kalau terlampau dengan kerja, somehow you lose the old you. Ehh, kah aku saja yang lost. Haha

Tomorrow we'll be check in to BBR. Sebenarnya aku dah book Celyn di Kundasang. Tapi bosanlah. Baru ja pergi last 3 weeks kan. Jadi we stay BBR sahaja. Sengaja pilih tempat ada pool, mau culik the kida from their parent. Bhahahah

Happy holiday all. And thanks for reading this :)

posted from Bloggeroid

Thursday, December 22, 2011

Bersangka Baik Di Jalan Raya

Peeps!!~ Tak salah rasanya bersangka baik selalu. Dalam apa situasi pun. Kadang kau rasa mau menampar sudah bila fikir secara normal, tapi cuba kau fikir balik dalam mode sangka baik, terus kau rasa relieve sedikit.  Okay lah tu, sedikit lega pun okay apa dari pada terus menerus darah tinggi kan.

Contoh 1
Kereta Pencocok. Asyik cucuk dari belakang. Terlampau loyal punya follower. Selagi tidak cium bontot kereta orang dia tidak puas hati. Perasaan rasa mau brek mengejut saja, biar sama-sama pergi workshop. Tapi, sedapkan hati sendiri; orang ni sebenarnya ada masalah penglihatan- RABUN JAUH. Benda jauh dia nampak kabur. Sebab tu dia harus mendekatkan diri dengan kereta hadapan, agar dia nampak lane mana harus dituju. FINE!

Contoh 2
Kereta Suka Main Lampu Highlight. Di high beam nya I, nyah patut ke? I ni dah lah ada penyakit silau kronik, boleh je dia kasi highlight I?? Mak sentap noks. Bergegar tangan I driving tauu. Apa salah I? I bawa kereta 100kmj di lorong laju depan Kepayan tu. Turun flyover tu. Masa turun harus lah memperlahankan sedikit kelajuan kan, dia pecut lagi laju, cucuk I, highlight tanpa rasa bersalah. I seram taau. I takut Ninja King atau Ferrari atau Nissan Skyline ni sondol Saga FL I. Saga I baru nyah memang wajar I rasa kecut. Jadi I masuk lah lorong kiri walau I bawa laju layak di lane kanan kan, tup tup kenderaan yang dok kelip-kelipkan lampu suruh I pergi tepi tadi tu rupanya sebuah van vannette sahaja T_T Yang I ingat Skyline ke Ferrari ke geng cucuk I tu rupanya sebuah Gen-2 berwarna kelabu sahaja. SAHAJA. Nangis I. Its okay lah, I tahu the drivers tu dah nak tercirit cari toilet kot, sebab tu laju semacam. Kasihan kan. Its okay, tabaik tahan poopoo kan nanti kena buasir. FINE!

Okay lah. Itu sahaja contoh buat masa ni. As per tweet tadi pagi tu, I memang ada intention nak buat koleksi gambar kereta biadap. From now on, I have this hobby- to snap photos of rude cars (with plate number-of course!) and put in into a belog proudly name goodygoodycars.blogspot.com. Dah ada orang own these name ke?!!..

Wednesday, December 21, 2011

WW: Gadis Cilik Comot


-----


-----

Friday, December 16, 2011

What Are You? Six?!

Man, i couldnt tolerate with this kind of attitude. This is workplace, its a serious business. You dont do fun all the time. ALL THE TIME.

Okey fine. I am the type of lame worker. I work hard and seriously. I treat no jokes while on duty on task. I just hate it when people play all the time. Guys, were not kiddo. Were adult -_-

We have this so called responsibility. You cant just messed up and say sorry all the time. In this adult life, you have to be very responsible of any of your actions, and sometimes have to responsible for other people's action too.

No, my work is not fun, but my life is. Kerja is kerja, you must know that. Stop giggling at work. Stop joking around like shit. Please remember we're not hiring any clown here.

Macam? Ada gaya boss kah bagi ucapan begitu? Bhahaha

Ps: no offense. Its always fun to make fun of people, aite? Nitey everyone.

posted from Bloggeroid

No Sales For Me.

Kawan beloger cum twitter aku semua kecoh pasal sales. MNG sales. Juga Mango. Aima siap suruh aku tolong check betulkah tidak, tapi aku telupa check. Bhahaha aku bah ni, apa yang aku nda lupa? Baju hantar tailor pun aku missed 3 kali. Pfft.

Im not into sales. To be honest MNG MANGO pun aku tatau apa tu. Pernah dengar. Pernah nampak butik itu. Tahu ia jual baju, agaknya lah. Turn out to be MNG and MANGO is the same thing. Kan kan?? Ahhh blame me blame me. Thats why aku je tak panik dengar sales tu sebab I dont know what I missed. Bhahaha

Sebenarnya aku bukan brand lover. AKU lah ah. Talking about me, isteri yang kerja makan gaji, dengan private company pula tu. Apalah sangat gaji aku. Nda mampu aku mahu beli jeans sampai harga RM200. Kalau mampu pun aku tak beli. Just not me.

Aku membeli ikut aku mampu saja. Malah aku ada bajet untuk setiap jenis barangan. I wont spend more than that for that type of stuff.

Contoh ya, tshirt bagi aku price range must be below RM20. Its just a shirt. Blouse berfesyen is below RM30. Officewear below RM50. Jeans? Affordable is below RM70. Seluar kerja below RM50.

Kasut? Nah kasut mesti bawah RM50. Kecuali yang super awesome dan gorgeous maka aku redha lah kalau mahal sikit but still takboleh lebih seratus. Its just a shoes. Kalau mahal sangat nanti segan nak bawa kena lumpur -_- Sandal/selipar bawah RM30.

Serius.
And yes, aku pentingkan kuantiti. Contoh, kedai faveret aku adalah kedai yang mampu beri aku banyak barang biarpun aku bawa ringgit malaysia seratus saja. Dengan seratus aku mesti dapat atleast 3 items. Aku memang bengang kalau bawa duit banyak camtu sekali barang punggahan cuma SATU. CUMA SATU???!! Ahh terus rasa macam papa kedana T_T

Aku rasa sebab that was how I was trained by our father. Dulu, sejak aku fifteen, tiap raya bapa bagi duit je and kitorang pergi shopping raya dengan kawan. Bajet bapa aku RM250 saja. So dengan amount itu I was asked to be creative manipulating the note. It was expected to hav at least 2 pairs of dress, 1 pair of shoes and apa je I suka, asal taklebih amaun tadi. Disana aku belajar cara belanja. Kalau aku pentingkan brand, nahh habislah raya nanti aku tiada kasut seluar etc.

That kind of spending habit membawa ke dewasa. Aku ada sedikit perasaan bahawa 'aku takut duit habis tapi aku yakin aku mampu bertahan sampai dapat duit seterusnya.' Fahamkah? Masa aku study, aku dapat tajaan dari JPANS, elaun sara hidup ketika itu adalah RM1650 per semester. Kira-kira RM275 sebulan. Cukuplah. Duit parent bagi lagi =) Tapi aku tetap part time kerja. Ajar tuisyen kepda budak UPSR. Duit gaji tidak banyak, tapi somehow aku puas sebab I think I did a good deed, helping those in need. Dan, aku kerja tuisyen di dua center selama aku ambil degree. Good time.

If you asked me, how often I shop, I might say I only shop when I need one. Aku jarang bubut sales, sebab tidak ada keperluan aku di kedai begitu. Eh penggemar sales, no offense ya, aku maksudkan diri aku, dengan belanjawan aku, sales sesungguhnya bukan priority aku. Sekali sekala aku membeli, bila kebetulan ada berkenan di hati, tapi masih tidak over price range mentioned above.

Tapi, when it comes to food--YES I AM THAT CRAZY. I dont mind spending some extra money for good food. I enjoy yummy food. Sekali-sekala aku makan sampai masuk harga tidak logik, tapi yah itu sekali sekala, tidak boleh amal selalu juga. Dan, sila jangan hairan kalau makan dengan aku, I order sampai 2,3 meals ya. Kalau tidak habis maknanya tidak sedap lah itu, bhahaha

Ehem, semua ini berbalik kepada managing expenses juga kan. Biasanya we pay all the debts on payday, put aside for minyak kereta/ belanja harian into other account, and saving into some other cards. Bila ada balance yang banyak, contoh duit claim husband baru masuk, or my side-income cheque clear, then we'll go for shop. That is how we live our simple life. Sekian.

Kbai.

PS: EH just now aku kata kat tweet @noorhidayahj bahawa aku sanggup ke suria membeli rojak buah. Si Ona dan As konon terhidu bau ikan (read: fishy), they must think I pergi check those mng sales, bhahahahaha Sebab aku tak berduit (read lagi: gaji company memang tak dicepatkan meski xmas. Harap maklum.), so aku berjaya lah mengawal diri. Better jangan pergi, nanti keinginan membuak tapi tamampu. Awwww.
posted from Bloggeroid

Wednesday, December 14, 2011

Bit Of Awal Disember

Hai. Ya, I know today is WW =_= But I still want to drop few word. Sikit je sikit je neh. Esok-esok taip panjang sikit, janji taww. *Pinkyfinger bertaut sambil buat muka comelcute.

1. Last Saturday morning was our Certificate Presentation Ceremony. The event went well. Good.

2. Last Saturday night was AMC Annual Dinner. The dinner also went very well, tapi I makan sikit je untuk both event. Maybe I'm too tired.

3. Last Sunday kami makan kecil-kecilan dengan in-laws family.

4. This whole week, we got Train The Trainer Programs, so outstation trainers datang untuk masuk kelas. Not to forget, also got Internal Training for the staff. Gila tangan sakit mau menaip ikut kaedah begitu. Oh fine, aku sanggup ikut cara biasa. Cara sembarangan. Terus my WPM dapat bronze medal with Honor T_T Eceh. If you guys mau belajar cara menaip yang betul, boleh register kelas Keyboarding Skills di www.amc.edu.my. Free Of Charge. Of course.

5. This week, husband' cousin' wedding, Meri (kot.) So, husband make it compulsary to balik Kawang this week. Mujurlah majlis berinai tu malam Jumaat, dan bersanding on Sunday. Dapat lah juga I pergi, kalau tak T_T But the WORST part is, aku langsung tiada buat bajukurung. Oh man. Sebenarnya memang aku mau buat, sudah pilih kain, sudah bawa kain masuk kereta pergi kerja, tapi part singgah tailor seja terus lupa. Macam apa je. Last choice ni, kalau petang ni tak sempat juga, (plus, ada kah tailor gila yang terima tempahan untuk siap Sabtu ni??! Ada?! ADA?! ), I'll invest some to buy ready made one. Nahh, itupun kalau lah aku ni ada masa untuk pergi membeli nya.

So, till then. Will catch up with you later lah. Photo tak complete for #1 and #2 full entry T_T Kbabai.

Tuesday, December 13, 2011

Kalau Aku Jadi Boss.

Tumpang berangan sekejap.

Kalau aku jadi boss,
I think I'm gonna be a terrible one.
Yang dibenci. Yang dimaki.

Pertama,
Sebab aku adalah manusia samseng,
If i said i want it, then i want it. I dont care how you do it. By hook by crook must be done.

Kedua,
Sebab aku kurang deria empati,
Kalau aku suruh kau kena buat,
Tak tahu? Belajar.
Tak pandai? Belajar.
Tak mahu? No such reason. You hav to do it. I dont accept any reason, whatever it is.
Gaduh dgn bf, hoping me faham, no way. You are the one yg kena kawal situasi itu.
Not me.

Ketiga,
Sebab aku memang penyuruh.
Dan apa kena suruh kau kena buat tanpa ada alasan.
Kau kena buat saja jangan dulu minta penjelasan.
Kalau kau asyik nak penjelasan bila kerja nak siap?
Kau kena buat dulu dan fahami kemudian.
Kau akan faham juga.


Dan,
aku akan bagi kerja kaw-kaw,
kenapa?
sebab aku rasa semua orang harus bermula dari bawah, dari kerja paling remeh,
itu akan membentuk keperibadian kau kelak,
berlian juga terhasil daripada tekanan.


Kalau terlampau dimanjakan, you will never learn from experience.
Kerja bukan sekadar carian duit, tapi juga pengalaman hidup.
Kerja bukan macam di rumah, semua orang jaga kau, semua orang lindungi kau,

This is serious business, and this is REAL LIFE.

posted from Bloggeroid

Friday, December 09, 2011

TV Series : First Wives Club

Ya. That is our family favourite tv series. Bukan Soffiya, bukan Tentang Dhia, or mana mana drama TV3. No heart feeling tapi penangan cerita ini is just too much bebeh. Kuat punya penangan sampai bapa I juga kalah terpaksa akur lepaskan tengok Buletin Utama just so my mum could watch this.

The show: THE FIRST WIVES CLUB timing is from Monday to Thursday, from 7.55pm to 9.00 pm. Cun-cun dia rampas slot Buletin Utama. And, its only on Astro channel 393. Beyond je ada kot. My mum' cuma ada channel 711 je. Not this HD. Walaupun I taktahu sangat apa best nya HD ni, tapi I guess bestlah sebab ada this series.

Plot cerita berbelit, tolong jangan minta saya explain. Watak pun banyak amat seh. Nama pun korean drama, sebiji sinetron. Adakah sinetron main 7 episod? Geleng kepala. This one is 103 episod taw. Last night punya baru 33rd. Nah, another 70 episod to go T_T

Fine. Briefly lah cerita ni berkisar satu keluarga di korea. Bapa dia left their mum untuk perempuan simpanan, then anak dia pun follow bapa dia punya jejak. Menantu pun skandal sekali. Alah, yang I pernah kata kat FB tu, 'ni cerita apa ni SEMUA ORANG berskandal?' Ya!! Itulah tuuu.

Yang best tentang cerita ni, semua tentang skandal feature ada. Contoh, akibat kau berskandal kepada keluarga kau kepada isteri kau. Juga kepada diri kau sendiri. Kenapa orang berskandal. How to deal with this betrayal. Apa kesan kepada anak yang membesar. Trauma si anak yang bapanya curang sampai dia trauma mau jatuh cinta dengan perempuan, takut dia tak mampu jaga hati perempuan. Bangang si anak yang sudah nampak how his father action has destroyed their family but bila dia dewasa, dia ulang balik perkara sama.  How a mother could leave her family just to be with her so-called lover, juga suami orang. And how karma play it roles.

Semalam part HwaShin lari dari rumah sebab dia taktahan dah husband dia asyik ber-gatal-an dengan bini orang. Hwa Shin cari rumah sendiri, cari kerja dan cuba bina life sendiri. I get a feeling she'll success to get her revenge. Hwa Shin neh close dengan BokSoo, adik ipar dia. Ipar dia neh lah banyak support dia walaupun abang dia yang curang. Malah BokSoo dan adik lelaki dia, SunSoo ni sayang betul dengan HwaShin. Semalam SunSoo dan  BokSoo pukul abang dia sebab biarkan HwaShin tinggalkan rumah T_T Masa BokSoo pergi visit HwaShin, dia tarik HwaShin balik sebab dia kasihan kakak ipar dia tinggal tempat begitu, terus HwaShin kata  dia takmau balik, dia mahu balas dendam, dia mesti mau berjaya T_T Sediiih.

Tapi I dah tengok sneak peek sekali, nanti WonSoo dan kekasihgelap dia, JiRan akan hidup susah. WonSoo akan cari HwaShin tu. Tapi HwaShin bercinta dengan anak pengarah syarikat dia.

The family: WonSoo,HwaShin, Chul,Dad,Mum,BokSoo,SunSoo.

The reason why I wrote this, sebab from now on, I will ramblings much much much about this. Sebab malam I macam nak gila tengok cerita tu. Even my grandma also watch this. Okeylah this is clean movie compare tu Gossip Girl. Asyik-asyik kissing. Lepastu kalau nenek aku tanya kenapa kissing aku boleh juga jawab mereka husband and wife. Gossip Girl? Siapa dia cium tu Nur? Errr, entah nek dorang baru jumpa. Sesuai ke?? T_T

So, ingat kalau nak tengok cerita ni, channel 393 jam 7.55pm Isnin ke Khamis tauuu. Nanti kalau rasa nak ada kawan gossip boleh follow twitter @noorhidayahj. Nanti kita sama-sama gosip-gosipan. Bhahaha

Source of photos: Google and MySoju.

The Strong-Heart : Na Hwa Shin

Nanti HwaShin akan bercinta dengan this guy. Awww.


"When a woman steals your husband,
there is no better revenge than to let her keep him."

Wednesday, December 07, 2011

Keychain With Love

I know. It's just a keychain.

You see, lately since we got this car, I have not find a proper and suitable keychain for the key. Keychain tu penting.

Satu, bila letak dalam beg wanita, saya ulang ye BEG WANITA, bila ada keychain senang nak capai car key. Girls you know what I mean, aite? I don't know the other but as you see here I throw plenty of stuff into my bag -_- Husband selalu give-up when it comes to mencari barang dalam beg saya.

Dua, bila letak kunci merata, senang sikit nak cam which key is mine. Easy to spot.

Tiga, of course penghias gugusan kunci lah.



Before this, since it's mum car given to me, I simply letak apa keychain pun tak apa. Nobody cares. Saya saja yang guna. But then, since this new car is belong to US, nak letak keychain haruslah yang menepati keadaan kedua belah pihak kan.

At first, saya guna keychain kecil mini little ni. Supaya encik suami tak malu sangat bila pegang kunci tu. Something like this..


Tapi susah bagi saya nak cari sebab kecil sangat. Last-last Bob terputuskan tali minibear ni and it's gone tak sampai 2 hari pon T_T So, I bought another one. The Domo. Macam ni...

Husband not complaining. Good. Kemarin, while we breakfast as usual he puts the key dalam pocket belakang. Lepas tu I nampak patung Domo neh terkeluar dari poket tu. Gila kelakar. Guy with a Domo keychain??! Bhahahah Tapi pandai kesian pada Bob. Husband ku muka macam gangster sekali ada anak patung di keychain nya. Awww T_T Last-last..

                    'Bie, buka lah patung tu. Kesian saya tengok awak pakai camtu.'

Jadi begitu lah ceritanya. Belum kejumpaan keychain yang sesuai. Any suggestion?!

Tuesday, December 06, 2011

Big Waist and ME.

Ehem.

My boss, just asked me to her room. And then sambil gelak-gelak dia tutup pintu. I thought mau naik gaji. Oii, berapa kali kau mau increment neh?? Lupakan.

So, conversation goes like this. Bear in mind that the boss asyik gelak sepanjang this situation okay.

G: Noor, I want to ask you something. I dont know why the boss is so concern..
M: Hrm?!
G: Dr Cannye asked me to asked you, ARE YOU PREGNANT?!
M: What? Hahahahahahah NO lah.
G: Are you sure? Have you checked?
M: Bhahaha No lah, miss.
G: She asked me, whether I notice that your waist is getting bigger.
M: (Still laughing) No lah. Maybe because I ate a lot this few months.
G: Are you sure? Have you period this month?!
M: Hahahahahahahah Impossible.
G: You check lah. Who knows? I also dont know why she is so curious.
M: Maybe she scared if I'm pregnant, I will resign. HAHA

You see?! Damn. Begitu gemuk kah saya?!
Sampai company director notice my big waist.
Oh people, just to clarify these. This lady is not yet pregnant, but please pray for that to happens =) Amin.

PS: I know. Almost all the colleagues married after me is a mother already. From Mas, June and Nonny. But, I have no pressure here to be one. I am thankful for what God has planned for me. This one year six months one week one day of being a wifey really improved me and husband relationship. We became more understood of each other character. Within this period, we both really enjoy our legal coupling life. Not just we get to honeymoon everyday *winkwink, but we managed to get our favourite stuff: the galaxytab, htc s, a new car, a freedom of being legal. Next in line, to build our own house. For sure, we'll never get to experience this if another way around. I am really being thankful here.

PSS : Yes I know lah. Memang I dah getting bigger. Takmuat dah jeans and some of the shirts (I hope my small shirt suits you, Jireh's kid). I realllllly need to exercise lah macam nih.

PSSS: Cant get over the pump shoes saw in Suria.

PSSSS: Ehh, I have extra since the car ccm start in Jan 2012. Some typo in agreement. Bhahhaha

You see, sometimes bila rezeki you not here, it must be there somewhere. Be thankful. Syukur.
At the end, when the day has come, I think we'll be okay.

Jadual Gaji Kerajaan 2012


PS : Kena ambil tahu bila husb gaji.

Monday, December 05, 2011

Ombak Rindu : Lisa vs Maya

Hey.
Saya dah tengok Ombak Rindu. Ahaha itupun nak kecoh -_- 
I mungkin pernah baca lah novel ni. Tapi hrmm tak ingat sangat. Mungkinlah mungkin.
I wont give a review here, who am I to review film segala kan?

Lisa vs Maya?
Pernah you guys tengok Lisa Surihani mengamuk? NO? Watch this and gila menakutkan to see Lisa baran.This is my first reason to watch this. Sebab saya tak pernah tengok Lisa berlakon watak jahat.

Between Izzah dan Mila; I'd pick Mila. Siapa mahu jadi lurus bendul macam Izzah tu?! Plus, Mila tak jahat sebenarnya. Dia kuat. Dia mencintai orang sepenuh hati walau bertepuk sebelah tangan. Tak salah kan? Siapa cakap cinta seharusnya memiliki. Tak.Takk.

For me, Izzah adalah character wanita zaman dulu; naif, lurus, jujur, patuh. Mila adalah character wanita masa kini; tegas, berpendirian, tahu apa dia mahu. And know when to back-off. 

Paling sedih punya part?
Bila Mila jumpa Izzah dan suruh siasat siapa Haris selalu jumpa. Sebab Haris pernah kata sebelum kahwin bahawa dia mencintai seseorang sangat-sangat. Lepas tu Mila showed gambar mereka sejak kecil, saying she was too in-love with Haris, cuma Haris je taktau. And she felt sorry have to tell Izzah all these, because she have no friend. No friends at all. I feel it.

Ada lagi satu part. Haris belasah Izzah, sebab dia ingat Izzah pregnant. Lepas tu bengap si Izzah, sudah kena pukul terhempas di dinding baru bagitahu; saya tak mengandung encik. Saya memang mual muntah pening kalau datang bulan. Like hell.

But seriously, something wrong with Maya. I just feel dia tak begitu sesuai membawa watak Izzah si gadis kampung. Mungkin, Umie Aida atau Ummi Nazeerah lebih sesuai. Wajah kampung kan. Maya dan resemble sangat jadi pontianak. There's a part Izzah berdiri di tingkap, I thought lepas ni dia mesti nak tukar jadi pontianak. LOL.

PS: Dalam case macam ni, dua watak wanita, berebut satu lelaki, biasanya wanita A akan mengalah konon letgo the guy tapi menangis diam diam, wanita B biasanya akan rebut sampai dapat bila akhirnya dia sedar dia akan letgo perlahan. I memang forever pick B type. U know why? A type will always get the sympaty vote for sacrificing kan, kalau betul redha jangan ingat lagi lah. B type, at least she tried hard to get what she wants. Aku memang selalu begini lah. Menyampah perempuan bertrip inesen.

Bak kata Lisa, there's a different between PASRAH dan REDHA.

PSS: Bob kata, 'Alah syg, B rambut botak macam samseng sekali kena bawa tengok cerita jiwang. Apalah..' -_-

Come on guys, Aaron Aziz begitu macho pun menangis kerana cinta tahuu.

Saturday, December 03, 2011

Kisah Cintaku

Ada satu lagu neh. Lagu kegemaran aku.
Sampai sanggup aku dengar ulangkali.
Tidak pandai bosan, jemu pun tiada.
Sanggup dengar walau banyak cover version lain.
Nikmati tiap patah kata bagai itu pertama kali kau mendengar T_T
Satu lagu, hampir 3 cover version oleh penyanyi lain,
pasti lah itu lagu yang cukup hebat kan.

Lagu apa?!
Lagu apa??!

I dont know u guys pernah dengar or what.
This is it.

KISAH CINTAKU

Originally Sang by : Chrisye  (Who's Chrisye?)

Cover Version by:
Peterpan
Hetty Koes Endang
Jever

Di malam yang sesunyi ini
Aku sendiri tiada yang menemani
Akhirnya kini kusedari
Dia telah pergi tinggalkan diriku

Adakah semua 'kan terulang ( adakah )
Yang seperti dulu ( mungkinkah terulang )
Hanya dirimu yang kucinta dan kukenang
Takkan pernah hilang bayangan dirimu

Mengapa terjadi kepada diriku
Aku tak percaya kau telah tiada
Haruskah kupergi tinggalkan dunia
Agar aku dapat berjumpa dengan mu


Dating Life is FAKE. Married Life is REAL.
Enjoy your fake life before the real one hits hard on you.

Friday, December 02, 2011

How Fast Are You At Typing?!

Hai,

Jom main taip taip jom?!

Blogwalking and jumpa this web. It calculate how fast are you at typing. I dont know the standard average speed for typing, so I google it here.

Speed of typing dikira sebagai w.p.m (word per minute). Dalam seminit dapat taip berapa patah. If perkataan terlalu pendek, two of it will consider as one word. Kalau terlalu panjang, consider two words.

Contoh:

I run = 2 short words = 1 word dalam wpm
Rhinoceros = 1 long word = 2 word wpm

Interesting kan?

Average typist, according to wiki, the speed will be 50-80 wpm. Advance typist boleh reach 120 wpm. 120 pm is like 1 word per minute. Gila laju eh. The fastest typing speed ever is 216 wpm, was achieved by Stella Pajunas-Garnand from Chicago in 1946. Hebat!? T_T

SO, u guys can try pergi link speed test ni, and try to beat me. Eleh, senang senang je lah aku neh boleh kena challenge. 51 saja pun T_T My first attempt, I dapat 46 saja T_T



Screen shot of the web. Eh plis lah abai kan tab yang banyak tu. I am googling some formal name for several people. Ada yang dah dapat datuk, but in official site of sabah's government still be wrote as encik. You see, some people reluctant to accept the invitation if you miss their datuk-ship in paper. Oh that's another story. Nevermind.

Follow the number ah. I try to give you an explaination neh. Pls follow me. HAHA

1. Word to type. Font in red if you salah taip.
2. Typing field. This is where you place your cursor and start typing.
3. Timer. One minute only ah. The timer starts counting on first word entered.
4. To restart the game.
5. THE RESULT. Berapa words per minute typed.


Come on. Try this and really beaaaaat me, if you can.
Eh yang kerja dia memang typist dilarang beat me.



Thursday, December 01, 2011

Kalendar Tahun 2012


PS : If you're scheduling 6 months ahead plan, this one is essential T_T
Eh, for better viewing may direct to Malaysia Calendar of 2012

Hubby-Wifey

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Been together

Daisypath - Personal pictureDaisypath Friendship tickers