Nuffnang Ads

Thursday, May 23, 2013

Tips Bermain Kutu

As Salam dan Hai,

Kamu pernah main kutu ka? Yang simpan simpan duit tu lepas tu sampai turn sendiri baru dapat? Well, kami di office ada main ni.

Di ofis aku memang trust each other lah. Tiada kebarangkalian player hilang sebab masing masing kenal kan. Lagipula, kalau pun tetiba player mau resign, kena juga bagi notice dekat HR kan so memang sempat kejar duit dia. Hahaha

Tips kalau mau main, kena main dengan kawan yang kamu percaya. Tukang pegang duit, kenalah orang yang lagi kamu percaya, in our case, bendahari kami staf akaun kami so pahampahamlah kan. Pastu, yang bagusnya, bila gaji kan sama-sama gaji, so kita tau semua akan bayar. Jarang ada kes lambat bayar, kecuali staf cuti.

Dua batches sudah kami main. Kami main jenis temaha dan cepat ni. 10 orang pemain, 5 bulan, RM200. So, tiap bulan bagi RM200, sampai turn sendiri dapat RM1000. Memang cepat habis lah. Turn memang awal-awal kami sudah pilih, semua pilih turn yang diorang mau, rundingan turn mesti selesai sebelum hui mula. Biasanya, kami buat macam ni sebab ada target lah. Macam aku, first batch hari tu aku target untuk tambah duit jalan-jalan masa bulan 5, lepastu habis. Sambung lagi masa bulan 9, aku target untuk roadtax insuran saga time bulan Nov.

Yang lain pun sama. Untuk persediaan raya lah, kereta lah, jalan-jalan lah. Habis kalau simpan sendiri, memang nda dapat lah tu. Tiada disiplin kan.

Walaupun kami saling mempercayai (ecewah!), tapi kami ada buat surat juga. Rules awal-awal bagitau sama pemain, nda boleh backoff once start. Siapa backoff kena cari pengganti. Mujur kami ni 5,5 bulan, so mau berubah hati tu possibility nya kurang. Kena tetapkan juga bayar sekian-sekian haribulan, nda boleh lewat. Ni senang sebab masingmasing satu ofis, so senang monitor. Siapa nda bayar aka lambat, habislah kena jeling. HAHAHA Kalau nda bayar tu lagi malu, sebab harihari jumpa kan. Siapa sudah bayar, kena sign surat penerimaan tu. Yang dapat duit pun sign. Kalau staf cuti, duit mana ada kena bagi dulu, yang belum bagi direct bagi sama penerima. Tu senang, sebab satu ofis.

Setakat ni, belum berani pula join hui luar. Scary bah. Mana lagi pemain dia kita nda kenal, nda pernah jumpa, yang anjurkan tu pun kita mana kenal, kot dibawa lari duit memang menangis gila lah. Lebih lagi, main kutu ni illegal sebenarnya. Aku pernah terbaca dulu, yang kes main kutu ramai-ramai, pastu penganjur dia bawa lari duit berapa ribu kah, bila orang mengamuk dirumah dia, rupanya dia sudah pindah. Tapi dia ada tulis nota, minta maaf sebab dia terdesak sangat. Nda tahu lah mau kesian kah apa T___T

Sejak tu, aku rasa memang ada peraturan/akta kah apa, yang cakap aktiviti ni adalah tidak sah. Once caught, both players dan organiser akan dikenakan hukuman (correct me if i'm wrong). Yang sedih, kalau duit kau kena bawa lari, kau buat report, kau pun akan kena juga, dan tak boleh buat apa-apa sebab benda tu memang salah. Kiranya, memang main atas risiko dan tanggungjawab masing-masing lah ni.

Untuk bacaan lanjut, kamu boleh baca sini :

Penjelasan dari pandangan syariah -
http://zaharuddin.net/kewangan/689-permainan-qkutuq-dan-hukumnya-kemaskini.html

Akta Kumpulan Wang Kutu :
http://www.kpdnkk.gov.my/kpdnkk-theme/images/pdf/28_AktaKumpulanWangKutu1971.pdf

Personally, aku rasa tiada masalah, as long as semua player boleh dipercayai dan reliable. Dan, kalau kamu sudah start main, susah kamu mau back off dan janganlah backoff ya, sebab menyusahkan orang lain yang sudah setuju. So, pikir banyak kali sebelum main, dan pastikan amaun bulanan yang dipersetujui adalah didalam kemampuan kamu. Kalau rasa rasa duit memang cukupcukup ja tiap bulan (atau nda cukup), maka janganlah main okay sebab ini melibatkan orang lain juga.

PS : Not attached to any hui right now. Tapi ada keinginan mau buat lagi start jun/july macam tu.
PSS : Ramai cakap better simpan di bank dari main hui, hehe tapi berapa ramai orang yang disiplin macam tu? Sikit. Mesti ada lompang dan terambil balik.

No comments:

Hubby-Wifey

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Been together

Daisypath - Personal pictureDaisypath Friendship tickers