Nuffnang Ads

Wednesday, November 30, 2011

Tuesday, November 29, 2011

The First 1000 Miles

Hey peeps. It's tuesday-- and I am having Tuesday Blues. Cuti panjang sangat sampai rasa malas nak masuk kerja. Eleh. Tipu. Dua hari je pun cuti kau nak kata lama T_T
So, what I do during these heaven days? Pertama, Padini Sales ( Sorry no pictures attached, I rembat white wedges je). Kedua, went to Ranau (Loads of photo). Ketiga, went to Kawang met 3 loves (But, sorry too, Aling's photo not included. She's too cute, sampai aku lupa nak ambil gambar. Awww.)
Sunday morning. Me and Husband tiba-tiba went to Ranau. Night before that, husband' bestfriend-Ipad kata the whole family mereka is planning pergi Ranau. I was not so sure sebab tak book hotel, so dalam kepala dah ragu-ragu mesti penuh. Pengalaman dengan family tahun-tahun sebelumnya banyak mengajar. Ranau adalah hotspot ketika cuti. I tell you, rates of hotel di Ranau is more expensive than KK one. Plus, they do not accept debitcard. Menjadi satu pekerjaan mencari atm di Kundasang.
Our trip is slow and steady trip. No rushing. So, before bertolak kami singgah makan di FookYuen lagi, baru perlahan-lahan ke Kundasang. We talked a lot during the journey, aku memang tak tidur kalau Bob driving jauh. Kesian dia driving aku tidur. Unfair.
Sebenarnya, to be honest, we didnt talked a lot, but sang a lot. Gila berkaraoke dalam kereta sampai aku lupa suruh dia berhenti di tempat ambil gambar dulu tu, yang masa retreat tu. Rugi.
First thing masa sampai Kundasang, we decided to look for a hotel. As expected (by me), most of popular hotel dah fully booked. From Strawberry, Fairy, Pine Resort, even those Dreamworld tu T_T We got Zen Garden numbers dekat roundabout, nasib ada kosong. BUT, nasib lah me and husb terdetik hati nak check tempat baru pergi jalan cari makan, kalau tak we ended up sleeping in almost an angker-look resort!!
Jarak Zen dari roundabout tu lebih kurang 2km. Road is awful. Biasalah jalan kampung. Upon arrived, everything seems normal. Masa check-in, I was offered to take double deluxe. Tapi ada extra RM20. Then, macam terfikir lah kan, dimana pernah dengar nama resort neh ah? Suddenly. Dang!
Isnt THIS RESORT yang tanah runtuh tapi mujur tiada sesiapa cedera itu?! When was that? Few months ago?! Lepas tu aku mulut celupar tanya soalan ' inikah resort yang runtuh hari tu?' dekat reception. The lady replied, yes. Construction sedang dibuat lah. I saw jalan runtuh tu dah ditutup dan kerja pembinaan sedang giat berjalan. Husband dislike the place. Dia yang kata macam angker. I berani sikit. Haha

Lepastu, kami tak jadi stay Zen. Duit pun refund. Tapi, my big mouth sempat cakap before we're leave,' eh kesian lah resort ni kan. Tapi kamu ada insuran bah juga kan? Nanti re-build balik lah.' Boleh kau cakap camtu?! Oh the rate adalah RM130.

Dreamworld was RM 255. Pine Resort RM290. Wooh, that is too much for a one night stay. Plus, they want cash. Alliance ATM di Kundasang rosak. We need to go to Ranau juga.

Sampai Ranau, makan secara sederhana (which mean not so yummy). Discussed a bit. Decided to balik KK lah. Tapi sebelum balik tu kami jalan juga pergi Mesilau. The best part, we both taktahu sangat the exact location, so we ended up salah-salah jalan but hey that was fun taww. PS: Masa pulang, jalan berkabus gila. We saw a kancil rammed into a tourist bus rear. Scary, but nothing serious kot.

Malam tu. Me and Bob macam tourist, stayed up di KK. Jalan-jalan CP, restock food, bawa balik hotel untuk makan sambil tengok Harimau Muda lawan Bahrain. Sempat juga pergi pasar malam beli ikan bakar dan mangga. Betul-betul macam pelancong kan. PS: The first 1000 miles reached during the trip. Car will be send to service tomorrow.




Esoknya, we're back to Kawang to PIL house. As usual, three lovely kiddies waiting for us. Sampai petang melayan these kids T_T





Last night, penutup cuti itu disudahi dengan sesi makan di Beringis Seafood. That was the end of our holiday. Wait. Bukan kah Xmas & New Year nanti juga ada cuti gantian begini? What if I take leave from 27 Dec to 31 Dec (4 and a half day). I ada annual leave 3.5 days lagi to be use before 8 Jan 2012. I tinggal ambil advance leave 1 day. Kan?! Kan??!
Within that period, we can have our Ranau Trip again. This time, I'll book early. Celyn Resort or Mount Kinabalu Resort? Hrmm. Good idea.

PS: Husband was not angry during photo taken. He just loveees to spoil my photo. He knew I'm candid-ing him T_T


Thursday, November 24, 2011

ATOZ: The Last Good-Bye

ENTRI PANJANG LAGI MEMBOSANKAN.

Peeps.
I search over all post made to check Have I wrote anything of this before? Ingat nak sambung tulis sahaja. Tapi rupanya belum tulis langsung. Mungkin masa tu busy sampai tidak berkesempatan menulis. Jadi maksudnya semua kata-kata indah yang aku pikir itu cuma di kepala lah. Belum di tulis pun.
Yeah. We just sold the car. My car. Yeah, The Atoz =) I am not even there to see it gone pon. My parents my brothers were there. Ecewah macam jual binatang kesayangan pula. These few days I saw them cleaning it. I cuma tengok dia last week sahaja, to take my left shoes. And I am not sad. I already have enough cry when we determined to sell her. For better life.


I already have those reluctant feeling when I clean it 3 weeks ago, moving my garbage (read: shoes, books, personal staff macam sijil-sijil. Atoz was my homies). Empat bakul besar yo. Yeah, the tears went there already while I simpan those thingy and ingat-ingat perkara manis dan baik kami kongsi bersama. Fair enough.
But then when my car lambat arrived, I still need to use Atoz to work. So, I enjoy my last day with her. Sampailah hari dia buat hal beberapa minggu lalu. Lampu malap petanda bateri atau alternator bermasalah. Hey, aku cukup lama bersamanya jadi aku dapat baca lah. I started un-friend her. Aku mogok memandu sampai kereta aku tiba. Aku sanggup ikut bapa.
Nah. Aku kehabisan ayat penyambung. Macam mana mau menyambung dua perenggan ini? Perenggan atas dan perenggan aku mahu membawa kamu tahu bahawa dia baik. Aku tarikbalik kata-kata sebelum neh. Dia baik. I marah sebab tu I cakap bukan-bukan pasal you taww, Atoz.
Okeh, Supaya tidak berbaur kesedihan. Supaya mum aku tak pikir aku ni keberatan. Supaya Bob kalau baca nih dia tak pikir aku emosi sebab sayang kereta begitu. Padahal kalau dia sendiri, peh kalau boleh nyamuk pun dia tamau dekat dengan kereta dia. Pffftt.  Jadi aku mentuliskan begini. Dengan rasa positif ya.
Dear Atoz; (ahh baru part neh sudah mahu emosi),
Terima kasih untuk semua perhatian kau beri pada aku. Bila aku perlu kau selalu ada di situ (read: di garaj, mungkin boleh bagi kredit kepada mum juga sebab tidak membawa kau). You never failed to be there.
Bila bila aku perlu kau untuk bercakap, kau disitu mendengar. Dengan setia. Tiap-tiap bait. Tiap-tiap airmata yang tumpah, kau ada bersama. Mungkin kau pun sedih bersama lah tu kan. Ya, aku pikir baik-baik saja.
Terima kasih sebab menjaga aku selama ni. Bila aku bawa kau laju-laju, cukup laju sampai kena saman, kau masih reliable. Aku masih selamat. Dua kali saja kita accident bersama. Kau cukup kuat. Badan kau absorb semua sampai kami penumpang selamat sejahtera. Kau pun selamat juga. Tak perlu hantar bengkel pon. Aku pula tidak pernah berbakti pada kau. Selain bagi kau fuel? Tiada apa-apa.

 Plat number sajalah yang pernah aku tukar baru. Itu pun sebab adik aku langgar buntut ambulans puasa 5 tahun lepas. Plate saja pecah berkecai. Aku dengan Didi kelam-kabut cari tempat buat plat number yang paling cepat. Sebab kami tamau mum tahu. Oh dan paling murah juga, sebab masa tu kami masih belajar. Aku ingat lagi, lepas saja settle terus kami pergi fetch mum. Jalan jem masa tu, adik aku yang bong_k tu pula boleh pergi tekan button bonet. Gatal tangan. Malunya lah aku bonet kau terbuka di tengah jalan jem begitu.
Terima kasih banyak-banyak sebab layan kawan-kawan aku dengan baik. Kau fun car. Bila bila masa mahu ber fun, kau lah yang bawa kami. Long before we all have our own car, kaulah kenderaan kami. Pergi kkbox, lepak rumah Elma, bawa aku pergi kerja di Penampang, bawa aku pergi kelas, awwwww kau memang sweet. We use to hangout, pergi pantai, makan-makan dalam kau, sambil tengok pantai dan laut. Ahh terjiwang lah pula. Next.


Sebenarnya terima kasih sahaja pun tidak cukup untuk menggambarkan budi baik kau pada aku selama ini. Malam-malam kita balik selalu, terima kasihlah sebab kau tidak tumpangkan hantu naik ah. Aku tahu lah aku dengan adik-adik aku telah melukakan kau. Selalu. Tahun neh, dua kali motor hit front rear kau. Tapi kau remuk sedikit saja. Ehh sedikit saja.  Aku tahu, adik aku pernah langgar tiang garaj masa memandu kau. AKU TAHU. Sebab kau salah adjust parking kan, AI??! Jan tipuuu.
Kunci kau. Ahh dulu kunci kau pernah basah terkena hujan. Sampai kereta alarm tidak hidup. Kamu tahu kah stress kereta pakai alarm neh, kalau alarm rosak kereta kau takboleh buka taww. Sekali lagi kami adik beradik berganding bahu. Buka alarm set pada kunci, keringkan, ketuk-ketuk sikit, mujur success. Ya mujur ya.
Jadi. Aku rasa sampai disini sahaja lah kisah cinta kita. Semoga kau gembira besama tuan baru. Aku harap dia dapat menjaga kau lebih baik dari aku. Pastilah kan. Semoga berjumpa lagi. Ehh jangan. Kalau boleh, aku berharap owner baru kau bawa kau jauh lah, pergi keluar dari sini. Macam tidak sanggup aku tengok kau bersama yang lain. Pfffft.

Sekian. Mau tekup muka dengan bantal lalu nangis kuat kuat dulu. Bai.
Kegembiraan seisi keluarga. (?)

Queen Of Cam-whore. With you.







Last Moment hangout with her friends. Plus new friend.


Goodbye, My Lover.
You have been the one.
You have been the one for me.





Mimpi.

Semalam saya mimpi sesuatu yang pelik.
Ada lah seorang kawan ni, family friend kiranya.
We were close before.

Dalam mimpi. Dia follow saya.
Lepas tu kami bual bual macam biasa. Macam dulu dulu.
Dia pandang lepastu dia kata, kau jangan sedih sangat kalau aku tiada tau.
Pfft. Tiadanya aku bersedih, gila.

Tiba-tiba dia lambai aku. Terus dia jalan. Macam pergi ke departure hall begitu.
Dengan anak dia dan wife dia. Both were wearing white blouse. Baby too.
They looks 'shine'. Dalam bahasa Melayu, berseri seri. Eheh.

Why?! We both ikut jalan masing masing sekarang,
But, yeah- of course we're still friends.
Eh, friendship last till last breath lah.

But still-- why?!

Wednesday, November 23, 2011

Mencari Redha.

Mencari keredhaan Allah jauh lebih senang dari mencari keredhaan sesama manusia.

Dalam hidup, kau tidak mampu puaskan hati semua orang. Mesti ada satu yang slack. Mesti. Manusia fitrahnya begitu. Selalu tidak puas hati dan selalu tidak akan dapat memuaskan. So, I am done doing this. Taking care of your back.

Selalu kena jaga hati orang itu, orang ini. Saya cuba berdiri di atas pagar okay. Tidak sebelahi sesiapa. It is unfair to accuse me without me backing myself. Tambah lagi kalau banyak orang pengipas keadaan. Kan kan. I am so dissapointed with you guys.

Kalau saya siding mana-mana pun, I wont get anything. So, lebih baik saya jaga diri sendiri. Saving myself. Saya buat apa yang terbaik untuk diri saya sendiri.

Please come to me and ask. Before accusing. People have their own reason. Even penjenayah get a chance to defend herself.

From now on, please take a good care of yourself. 

PS: Life has its ups and downs. Hari ni hari down lah. Eh not so down lah. Thinking of taking family to Salut this weekend.

Tuesday, November 22, 2011

Birthday: Ahai 20th Anniversary

Whoaa. Birthday on the 11th Nov 2011, yeah that 'date'- 11 11 11. After 11 days baru I posted these ah. So gooood. Enjoy viewing ya. 

Small celebration only. Consist of close family and cousins. Masa ambil kek, mama Adeq tanya 'berapa kan umur adik kau yang harijadi neh? '. Aku jawab, '20 baru'. Terus mak Adeq kata ' Aku ingatkan budak masih. Besar betul sudah tu. Jadi kenapa kan kek nya kartun burung.' Nah, burung ?! Dapat kamu agak lah tu kan kartun apa.


Angry Birds Chocolate Cake!! My friend adalah sangat detail. Bila I kata Angry Birds, I maksudkan asal ada sipi-sipi muka burung dah okaylah.


I wasnt expected she done this. Amazing, for me! Kau ingat senang kah buat binatang 5 ekor itu? Dengan lastik nya, dengan telur nya lagi. * Geleng kepala.


Young cousins semua asyik pandang tu kek. Semua mengharap dapat burung sekor satu T_T



Makanan pun simple seja. Kalau pemalas punya celebration style memang begini donk. Mee Goreng, Kentang Goreng, Ayam Goreng, Ikan Goreng, Nugget. Gulp. Lapar pula.


My brother dah rasa kelat sebab semua orang nak nyanyi lagu Happy Birthday. Eh malu okayy, umur 20 masih dinyanyikan lagu Happy Birthday T_T


At first, I tak nak potong kek tu. Perhiasan je. Cantik sangat sampai risauuu nak potong. Kasihan loh. Eh, those birds eatable tau. Gula kan. EH ADEQ, BOLEH DIMAKAN KAN? Cousins aku dah makan lah. Sure boleh makan kan?! Kan Deq kan kan??!



Ecewah. Neh birthday siapa sebenarnya neh. Konfius I. Pssst, adakah anda tahu birthday saya tahun ini Bob telah saving semata-mata untuk membeli kek untuk saya? I tak minta. Dah kata tak payah. And I dont even know it. Dia curi-curi pergi beli T_T Tapi terpecah rahsia sendiri sebab dia kata he was not good lying. Pecah rahsia sampai suruh aku sendiri ambil kek aku kan?? Mana boleh macam itu. Lepas tu I balik rupanya dia dekat rumah goreng mee dengan ayam. Macam aku taktau mee tu beli dekat kedai. Haha


Happy 20th Birthday to my brother, Ahai. May all dreams comes true. Dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki. Amin. He is scheduled to finish his DKA in next year and Ainal is scheduled to get his BMgmt in next year. Or next next year kot. Ek?!



Those delicious cake (no lie bebeh-- memang sedap dap dap) was made by my best girl, Adeq (014 674 9748). I tak cakap neh sebab nak ambil hati tapi sincerely memang sedap. Kalau nak try, recommended ambil Chocolate Cake macam di atas neh. Layered dengan chocolate. And please try Cheese Cake too.

The price is RM 60 per kg. Boleh minta flavour lain juga. Cup Cake juga ada. And the best part, kalau ada anak/adik/cousin perempuan, boleh order yang macam ni..*tengok dengan mata bersinar okehh!






Tergoda?! Boleh call/sms Adeq : 014 674 9748


PS : Masa aku umur 20, birthday aku jatuh pada 20.05.2005, hari Jumaat. Berumur 20 pada hari Jumaat. Nampak tak kaitan nombor cantik di situ? Dua puluh. Lima. Tak nampak!?  T_T



Monday, November 21, 2011

Yang Terlepas

Sometimes you promise someone forever but it doesn't work out that way.  I am so in love with this song, ahh the truth is aku jatuh cinta dengan semua Katy Perry's song. Meaningful.The One That Got Away is the most lovable after Thinking Of You. Beat rancak tapi isi sedih taww.




All this money can't buy me a time machine
Can't replace you with a million rings
I shoulda told you what you meant to me
'Cause now I pay the price

Al-Fatihah: A childhood friend.

Just received the news. A childhood friend of mine passed away last night.

We were quite close before. When we were young. As time passes by, we move on, find a new circle of friend, live the life. Sometimes, when we bumped into each other, we exchange smile but no words talked. We grew up, that we did not have nothing in common to be share, I guess.

We attended each other wedding. Smile thinking of good memory shared previously when heard each other latest update. How time flies. How time flies.

I remembered the memory. But hardly recall the details. Guess I already forgot about us.

Dear friend, I pray you rest in peace. Thank you for all the good time we shared. I never said this before. Maybe I think I can thanked you when we bumped into each other when we are 80. You didnt make it. How do i know mine. Sigh.



Al fatihah to you.
RIP Irwan Jaslih
11.8.1983- 20.11.2011

That is why I remembered you, a childhood rakan mengaji.

posted from Bloggeroid

Hubby-Wifey

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Been together

Daisypath - Personal pictureDaisypath Friendship tickers