Nuffnang Ads

Sunday, January 08, 2012

Green Fingers,

 

Salam & hi peeps.

Aku neh memang tiada bakat pertanian. Langsung tiada. Tanam apapun tidak menjadi. Aku rasa bukan susah sangat pun nak tanam-tanam plant ni. Kan kan?

 

Ambil pasu. Masukkan tanah sampai 3/4 pasu. Cucuk bagi lubang sedikit. Masukkan akar pokok ke lubang tadi. Timbus. Siram air sikit. Nahh, kan senang tu??!

 

Mahu lagi senang pun ada. Pergi kedai. Beli plant itu. Siram. Siap. Kan senang??

 

TAPI TAPI TAPI. KENAPA DIA IA MATI AHH??! Apakah kerana kondisi aircond di bilik kami yang mirip cuaca di England? Pfffft. TAPI AKU TANAM KAKTUS WEH. Takkan kaktus pun mati kan kan. Okehh fine. Bukan exactly kaktus tapi sepupu kaktus lah. Yang jenis tak memerlukan perhatian rapi bak kata penjual tempoh hari.

 

Sila maklum bahawa selepas 3 kali gagal dengan percubaan pokok curi dari bapa tanaman sendiri dari rumah, aku pun membeli sahaja mini plant masa pergi Ranau tempohari. Malangnya, kelopak ia gugur satu persatu menjelang hujung tahun. By the time 5S Plant Competition pokok aku tinggal batang nya aja dong T__T Sadis.

 

Terbaru ni, sekali lagi aku kembali ke method asal, membawa plant tanaman dari rumah. Jenis yang lasak sudah ni. Kalau ini pun layu mati memang aku  nda tahu lah. Spesis sama dengan KakJima punya neh. AMC memang mengamalkan paperless and green environment. Setiap orang ada green plant di workstation masing-masing. SEMUA. Termasuk staff lelaki. Tengok. Lelaki tanam tumbuhan pun tumbuh mekar, aku saja yang fail. Mana tak kecewa.

12

IMAG0343

PS: Tangan aku ni memang bukan green finger. Hohoho

5 comments:

N.Aima K said...

bagus lg ko pernah menanam..aku seumur hiudp belom pernh lg

Nonny Atika said...

hehe.samalah.pokok pertama sy bawa pigi ofis utk 5s pun mati.yg kedua sy 'adopt' ja pokok c ieda..hahaha

Dayz J said...

Aima; sini wajib ada pokok. ada pertandingan. aku ni memang nda minat tanam-tanaman segala ni. tiada bakat sebab tu minat hilang. hahaha

nonny; haah lah. aku rasa kan di ofis ni nda ngam plant yang tanam di tanah. ngam pakai air je kot. sebab aku tgk semua yang pakai air ni sukses ja.

nonny said...

haha.ya ya.c ieda punya tu guna air.smpi skrg d rmh ni masih segar.hmmm..balik ofis ni mo bwa pokok yg water based lerr..

Dayz J said...

Nonny; bila kau masuk kerja? bukan 10 ka?

Hubby-Wifey

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Been together

Daisypath - Personal pictureDaisypath Friendship tickers