Nuffnang Ads

Thursday, January 12, 2012

Office-Chores Paling FAIL!

Orang selalu tanya, aku kerja apa? Nanti mereka akan tanya lagi, kerja tu kau buat apa?  Lepastu, aku selalu jawab kerja kuli-kuli. 60% benar. Bukan kerja aku sahaja. Kerja mana-manapun kau masih kuli. Kau wakil rakyat pun, kau kuli kepada rakyat. Kan? Kecuali lah kau boss yang own company sendiri. Wait. In that case, kau masih kuli. Kuli kepada customer. Kalau tak, mana datang quote Customers Always Right. No customer, no business, means memang kuli kepada pelanggan lah.

I worked as a coordinator. Training Coordinator. My job is a combination of admin work and customer service. Kejap. Combination of admin work and customer service AND marketing skills AND psychology AND business/project planning. EHH??! A combination of everything??

You must know a bit of admin stuff, a bit of customer service part (consisting of dealing with customer satisfaction), a bit of marketing skills (so you know how to market your service), a bit of psychology (to deal with psycho type participants yet fussy gila), a bit of business/project planning (to ensure your target can be achieve in time). Mungkinkah semua kerja juga adalah kombinasi semua ini? Mungkin tak kot? Aku rasa kalau kerja dalam bidang proffesional macam akauntan kerja-kerja lain semua ada orang lain buat kot? No?

Of all skills mentioned above, I learned it in my uni-days. You know, during business subject we were told to plan a business project start from the scratch. Okey aku tipu disitu. I was never a business student. I am just an IT student yang selalu curi-curi baca buku nota MIS kawan lain yang ambil management and business course. Bhahahaha

But the truth is, semua skills di atas adalah ilmu yang dikutip sepanjang study dahulu, dan dipraktikkan ke alam pekerjaan. Aku rasa jika ada exam untuk subjek di atas, aku mungkin bisa lulus dengan bintang. Perasan. Kecuali, nah KECUALI lah ADMIN SKILLS.

Admin skills disini bermaksud, kerja ringan di ofis seperti membinding, mem-fotostat, menge-fax, mem-pass telefon (bila line ada banyak) dan lain-lain ‘mem-’ lagi. Semua itu tidak diajar di universiti. Ada yang aku kutip dari pengalaman bekerja dahulu. Mula-mula haruslah bertanya jika taktahu kan. Nanti bila dah buat, walaupun salah dan kena marah, tak apa. Belajar lah sesuatu dari situ. Trial and Error.

Aku rasa fresh graduate ada yang reluctant untuk belajar perkara remeh begini. Hello, bukan semua bernasib baik dapat kerja tempat elok-elok yang tak perlukan anda buat semua ini tahu. Bukan semua degree holder keluar terus dapat jadi boss dapat jadi pegawai 41. Kecuali kau kerja company bapa kau lah. But then mungkin kau still kena belajar juga. Tak rugi pun tahu ni semua. Tapi tak untung juga lah. Now I am confused with my own words.

Ehem. Back to the title, sebab nampaknya aku dah jauh melalut sampai ke zaman muda remaja. Heh. Of all admin skills ‘mem--’ segala di atas, aku boleh dan tahu buat. Well, if you’re in our company, you must know all that. Masa aku masuk sini, which is years ago (eh kenapa aku rasa bagaikan baru semalam eh?), aku memang dah tahu skills itu, I learnt it before in previous company. Cuma nya, lain company lain procedure and device kan, kena juga recap sedikit.

My office chores paling fail adalah mem-binding. MEMBINDING anda tahu apa itu? Remember during schooldays or unidays, you were asked to do a project paper, so samada kau beli yang siap berbind di kedai dan print (pernah jumpa tak? Tahu tak apa aku cakap ni? *kasi besar mata) ATAU buat dulu di kertas plain biasa lalu hantar bind di kedai ATAU buat dulu di kertas plain biasa lalu minta makbapa bind di office mereka. Been there, done that. Haha

bind

Jadi, bila sampai part buat dulu di kertas plain biasa lalu minta makbapa bind di office mereka itu ada masa nya mak suruh aku datang dan buat sendiri. Jadi yang ajar aku membinding ni sebenarnya adalah mak aku. Hoho. Tapi percayalah, aku memang fail. Bila aku bind, dia akan auto-buruk. Sudahlah tidak kemas, lepastu tidak rata lagi. HAHAHA

Cara membind tu begini :

Identify berapa tebal kertas tu dan pilih bind comb yang sesuai. Kalau bind comb terlalu kecil, nanti kertas mudah terlepas. Kalau aku, memang sengaja aku pakai bind comb besar. Supaya lainkali boleh tambah kertas. Tapi kesudahannya memang tak akan habis pakai booklet itu. Buruk kan.

bind 3

Kemudian..

Kemudian..

.

.

Eh malas aku taip tau. Kamu refer saja lah gambar ini.

bind6

Nah. Macam mana? Sekarang kamu faham cara dia? Aku kurang pasti part mana yang buat aku fail dalam penghasilan binding ini. Tapi yang pastinya memang susah mau kasi rata rata itu booklet tahuuu. T__T

bind2

Last year, aku juga telah membind sesuatu. Lepastu bila siap aku show dekat Kak Tiny, dia tengok aku lepastu kata,’ Aik, buruk juga? Siapa buat ni?’ T____T Kan? Patutnya, hasil tangan seorang wanita ni kemas teratur lah. Ini tidak.

 

Selain itu, selain dari membinding, aku juga fail memfotostat. Terutama nya bila mahu buat salinan IC ataupun yang double sided punya. Memang mengelirukan. Sampai 3,4 kali trial and error baru suksess. Hohoho

Tapi aku rasa ada satu lagi simple task aku paling gagal; menebuk lubang via punch hole. Gila susah mau tebuk dia ngam-ngam sama rakannya yang lain. Lebih lagi, kalau mahu kasi masuk pergi fail jo. Nah, semua fail (yang aku punch kan kertasnya), memang menghasilkan file yang horrible. Kamu tahu lah kan apa kejadiannya sama stack of paper in that particular file when their hole is not align. I know, ada pembaris tu tapi tetap tidak rata. Ada lagi suruh lipat sikit dulu, lepas tu punch satu je, tetap sama. Horrible file. Horrible file. TIDAK RATA JUGA.

Tiada bakat menebuk lubang pada kertas. Sedihh.

Kesimpulannya, aku memang tidak mahir dengan benda untuk menghasilkan lubang. Full stop.

7 comments:

FionaHafiz said...

Eh wait da minit, i kinda did all of the mem stuff in my office thou. In fact, im a champ in membinding and sumtimes buat kerja binding utk orang lain. Abt the punch hole and how to make it align everytime, try folding your paper into half, jangan telampau fold lah, enuf to leave a mark yang centre in the middle of your paper before you start punching em.

Dayz J said...

Kan? Aku rasa semua org perlu belajar juga. Some people, tamau buat ni semua sebab ada kelulusan. apalah kan.

Iya, itu lah dorg ajar, tapi tetap juga nda rata T__T aku tiada bakat bah, Ona.

"LeEn SoFtOuCh" said...

campin sdh sy binding sm fotocopy wie... punch kertas masi fail~ hahaha... tp bangga ba blajar dr bawah =)

anangsue@mamajnjnj said...

wahaaa aku sukak ni membinding ni hehee..kalu submit sst tender kan musti mo pakai banyak2 lesen/ dan mesti ada profail/finance/machineries dll kan..nah itulah paling kusuka buat berbanding mengira2 itu harga semua pening aku...

sebagai bekas admin aku pernah jua buat ni.....ala rindu pula turun naik mempotocopy di tgkt bawah....huhuu

anangsue@mamajnjnj said...

eh eh sori ah dayah aku komen...

dan tiada maksud berlagak bah kunu 'bekas admin' ni.. tapi tugas itulah yg aku paling tahu buat hehee

Dayz J said...

Leen: Nah, bagus lah begitu. Saya memang tidak bakat loh T__T

Nang: Belagak apanya? Tiada pun pikiran ku begitu. Itu lah, wanita seharusnya champion membinding, tapi aku? Haha

anangsue@mamajnjnj said...

HAHA adakah pula seharusnya champion membinding, ada yang susah jua membuat tu tapi benda2 lain pakar

Hubby-Wifey

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Been together

Daisypath - Personal pictureDaisypath Friendship tickers