Nuffnang Ads

Wednesday, November 09, 2011

CakapCakap Pasal Kerja.

Ini sambungan rambling (hey Ona yang ajar guna neh perkataan doe!) dari FB status.

'Orang yang banyak cakap, biasanya kerja tidak siap. Kurangkan bercakap, start buat kerja. So we dont have to bear the burden of doing YOUR job.' 


I dont want to say who where when what or how. Ini cuma bebelan. Mungkin bebelan si perempuan yang penat atau mau PMS. I honestly overtired with your sick attitude. You, part cakap, part memberi idea, part mengajukan cadangan, memang macam hebat punya gaya, tapi kerja kauu?!

Time management kau mana.

Kau patut tahu dan boleh expect this would happen. Ya lah, kalau kerja lama tertangguh it will haunt you back. Kau tak boleh lari. Sekarang, sekarang aku dan lain lain kena buat apa yang kau tak buat. Kena cover kerja kau yang TAK SIAP. TAK SIAP, I repeat. Jadi selama neh apa kau buat? Are you just sit there, relax, chill and huha huha huha?? Wohh, cakap part meng-effisienkan kerja kau memang nombor satu lah. Kau makan dulu kata-kata kau tu sebab ternyata kau tidak lah se-effisien mana pun. SEBAB,

Kalau kau effisien sangat macam gila, you wont work here in this so-called small company,

dan LAGI

kalau kau effisien sangat macam gila ; HOW COME WE'RE DOING YOUR JOB???!

Kau, before cakap pasal banyak sikit gaji, kau patut beli penimbang. Timbang berapa banyak kerja kau sudah buat. Tengok dulu macam mana kerja kau berjalan. Aku pasti tak hebat mana pun. Siap pun tidak, jangan cakap lah.

Okeh fine. Itu sahaja. Sebenarnya I kinda annoyed with you. Nevermind lah, I remembered this.

My uni-dean and my high school counsellor told me before;

'Jangan lari dari sesuatu tempat hanya kerana kau benci sesuatu/seseorang disana, mana tau bila kau pindah tempat baru, kau akan jumpa yang 1000 kali ganda lebih teruk dari itu. So, face it. Deal with it. Suck it. Fake it. If you cant change her/his, change yours.'


FINE. I know how to deal with this. Avoid talking to him/her for awhile.
Until my hormones is stabil enough.


7 comments:

Anonymous said...

Sepa yg ko marah ni noor? sa mau tahu ooo.

BCJ

"LeEn SoFtOuCh" said...

hihihi ! garang eh~

Dayz J said...

Anon: Adalah. BCJ sapa ek?

Leen: Manada garang. Garang sebab stok sabar habis sudah kan.

Anonymous said...

hahaha. sa ex-staff sna jg ba noor. ko lupa suda ka. >.<

Dayz J said...

Anon: Ohh encik Bruce Carl Jamineh ye. Kenapa kau nda tulis Bruce seja lah, lagi senang. Mau juga pakai initial segala. Aku ingat Bunga Citra J mana entah comment aku. haha

Anonymous said...

Wakakaka. Betul! Suda nama anonymous kn. Mesti la gn initial. Sepa ko marah ni? sa kdng2 ikut baca ni ko pnya blog kalo sentuh pasal AMC ni. :P

Dayz J said...

Ohh pasal AMC ja lah kau baca. Yang orang tu, erm kau tak kenal lah. =) Biarlah rahsia. Hahahahahahahahahaha

Hubby-Wifey

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Been together

Daisypath - Personal pictureDaisypath Friendship tickers