Nuffnang Ads

Tuesday, November 29, 2011

The First 1000 Miles

Hey peeps. It's tuesday-- and I am having Tuesday Blues. Cuti panjang sangat sampai rasa malas nak masuk kerja. Eleh. Tipu. Dua hari je pun cuti kau nak kata lama T_T
So, what I do during these heaven days? Pertama, Padini Sales ( Sorry no pictures attached, I rembat white wedges je). Kedua, went to Ranau (Loads of photo). Ketiga, went to Kawang met 3 loves (But, sorry too, Aling's photo not included. She's too cute, sampai aku lupa nak ambil gambar. Awww.)
Sunday morning. Me and Husband tiba-tiba went to Ranau. Night before that, husband' bestfriend-Ipad kata the whole family mereka is planning pergi Ranau. I was not so sure sebab tak book hotel, so dalam kepala dah ragu-ragu mesti penuh. Pengalaman dengan family tahun-tahun sebelumnya banyak mengajar. Ranau adalah hotspot ketika cuti. I tell you, rates of hotel di Ranau is more expensive than KK one. Plus, they do not accept debitcard. Menjadi satu pekerjaan mencari atm di Kundasang.
Our trip is slow and steady trip. No rushing. So, before bertolak kami singgah makan di FookYuen lagi, baru perlahan-lahan ke Kundasang. We talked a lot during the journey, aku memang tak tidur kalau Bob driving jauh. Kesian dia driving aku tidur. Unfair.
Sebenarnya, to be honest, we didnt talked a lot, but sang a lot. Gila berkaraoke dalam kereta sampai aku lupa suruh dia berhenti di tempat ambil gambar dulu tu, yang masa retreat tu. Rugi.
First thing masa sampai Kundasang, we decided to look for a hotel. As expected (by me), most of popular hotel dah fully booked. From Strawberry, Fairy, Pine Resort, even those Dreamworld tu T_T We got Zen Garden numbers dekat roundabout, nasib ada kosong. BUT, nasib lah me and husb terdetik hati nak check tempat baru pergi jalan cari makan, kalau tak we ended up sleeping in almost an angker-look resort!!
Jarak Zen dari roundabout tu lebih kurang 2km. Road is awful. Biasalah jalan kampung. Upon arrived, everything seems normal. Masa check-in, I was offered to take double deluxe. Tapi ada extra RM20. Then, macam terfikir lah kan, dimana pernah dengar nama resort neh ah? Suddenly. Dang!
Isnt THIS RESORT yang tanah runtuh tapi mujur tiada sesiapa cedera itu?! When was that? Few months ago?! Lepas tu aku mulut celupar tanya soalan ' inikah resort yang runtuh hari tu?' dekat reception. The lady replied, yes. Construction sedang dibuat lah. I saw jalan runtuh tu dah ditutup dan kerja pembinaan sedang giat berjalan. Husband dislike the place. Dia yang kata macam angker. I berani sikit. Haha

Lepastu, kami tak jadi stay Zen. Duit pun refund. Tapi, my big mouth sempat cakap before we're leave,' eh kesian lah resort ni kan. Tapi kamu ada insuran bah juga kan? Nanti re-build balik lah.' Boleh kau cakap camtu?! Oh the rate adalah RM130.

Dreamworld was RM 255. Pine Resort RM290. Wooh, that is too much for a one night stay. Plus, they want cash. Alliance ATM di Kundasang rosak. We need to go to Ranau juga.

Sampai Ranau, makan secara sederhana (which mean not so yummy). Discussed a bit. Decided to balik KK lah. Tapi sebelum balik tu kami jalan juga pergi Mesilau. The best part, we both taktahu sangat the exact location, so we ended up salah-salah jalan but hey that was fun taww. PS: Masa pulang, jalan berkabus gila. We saw a kancil rammed into a tourist bus rear. Scary, but nothing serious kot.

Malam tu. Me and Bob macam tourist, stayed up di KK. Jalan-jalan CP, restock food, bawa balik hotel untuk makan sambil tengok Harimau Muda lawan Bahrain. Sempat juga pergi pasar malam beli ikan bakar dan mangga. Betul-betul macam pelancong kan. PS: The first 1000 miles reached during the trip. Car will be send to service tomorrow.




Esoknya, we're back to Kawang to PIL house. As usual, three lovely kiddies waiting for us. Sampai petang melayan these kids T_T





Last night, penutup cuti itu disudahi dengan sesi makan di Beringis Seafood. That was the end of our holiday. Wait. Bukan kah Xmas & New Year nanti juga ada cuti gantian begini? What if I take leave from 27 Dec to 31 Dec (4 and a half day). I ada annual leave 3.5 days lagi to be use before 8 Jan 2012. I tinggal ambil advance leave 1 day. Kan?! Kan??!
Within that period, we can have our Ranau Trip again. This time, I'll book early. Celyn Resort or Mount Kinabalu Resort? Hrmm. Good idea.

PS: Husband was not angry during photo taken. He just loveees to spoil my photo. He knew I'm candid-ing him T_T


2 comments:

Nurul Aima Hj Kaim said...

macam perlu jg aku buat entry penutup ni begini..tapi aku bingung sudah!

Dayz J said...

Bingung kenapa, ma?!Jan ba kau bingung baca belog aku. sedih aku. haha

Hubby-Wifey

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Been together

Daisypath - Personal pictureDaisypath Friendship tickers