Nuffnang Ads

Tuesday, November 15, 2011

My Mesti-Capai For 2012


Ehem. A wise saying ;
‘ Kalau rancangan aku tidak berjaya, mungkin Tuhan mahu aku ikut rancangan-Nya’

Bismillah. Selama neh cakap bismillah juga tapi dalam hati saja.

Kenapa Mesti-Capai? Sama dengan AZAM lah. Sebab kalau letak azam, mesti tak buat. Sebab nama pun azam kan. Entahlah, semacam ada satu mentaliti yang azam neh memang untuk sedapkan mulut dan hati di awal tahun je. Buktinya, azam hanya relevan pada awal tahun, dan hujung tahun. Kan?? Masa pertengahan tahun kau tak kata aku mesti buat neh sebab neh azam aku tauu. Ada??!

Is it necessary to have this? This Azam list. For me, it’s a wishlist, benda yang kau target mesti buat, lebih kepada planning lah. Saya suka sebut sebagai perancangan tahunan. Lebih manis dan lebih gigih nak buat. Perancangan neh macam satu guideline, tapi azam lebih kepada cita-cita. Jadi sebut perancangan bunyi lebih berstrategi sedikit. Gagal merancang, sebenarnya merancang kepada kegagalan kan. Ehh ehh ehh jauhnya menyimpang. Plis lah.

Perancangan tak banyak =) Saya suka ikut flow kehidupan. Terlampau push diri nanti tambah stress.
Senarai Perancangan 2012 :
(Eh sebenarnya aku nyaris buat neh list dalam bentuk flowchart, yang ada if-else tu.)

1 To own our own house.  Remember that I love apartment kan? I’m ushering Platinum Apartment, Putatan, actually. I suka happening hectic simple life. It’s near to fast food and hypermarket. Small and easy to maintain.  But husband dislike the idea. And so do my parents and of course, parents in law too. So maybe, maybe lah we’re planning to build our own house. Semua tu bergantung juga, jika ekonomi stabil. If I get Gov post. Kau tahu lah, gov servant sesungguhnya senang untuk mendapatkan loan. Company neh apa juga.

2 To get a better job. Not saying that my current post is no good, tapi company is still a company kan. You know lah what I mean. But, of all private company, I think this is the best one. Very strict and discipline. I mean, after AMC lepas neh mana pun aku kena campak aku pasti mampu handle. Aku yakin kalau aku ke company lain pasti mereka bisa surprised melihat etika kerja ku. Pfftttw. TIPU LAH SANGAT.

3 Trying to conceive. Okeh, next year akan usaha sungguh-sungguh. Akan mulakan apa yang patut. To be honest with you guys, I have not really trying to get pregnant within these two years. I am disappointed with people talking behind my back, but I don’t really into getting it. Its like, ada adalah, kalau tiada apa boleh buat. Taboleh ada attitude begitu lah kata orang, sebab soon-to-be-baby to akan mengaus macam nda diperlu. Ehh manada lah. I don’t really mean it pon.

4 To be a better person. Seriously, there’s few of my attitude really need to be fix, The stubborn one. I have many lists in my head, tapi I wont write here. =) Cuma, doakan saya jadi orang yang lebih baik dari apa yang anda semua lihat sekarang neh.

5 Bekerja dengan sungguh-sungguh. Tak kira dimana pun, I promised to myself that I must worked hard. Kalau kita kerja sungguh-sungguh, itu pun satu kepuasan tau.

6 Get my driving license. Manusia normal, belajar bawa kereta, dapat lesen, baru beli kereta. Manusia abnormal (macam saya), belajar dan bawa kereta (sampai 4,5 tahun), beli kereta baru TERFIKIR nak ambil lesen kereta. Sesungguhnya daku sangat berharap agar tiada JPJ Officer membaca entri ini. Ehh takyah baca belog neh lah tuan, mana best neh, takde ape-ape best kat sini, pergilah lawat belog Hanis Zalikha. Undi dia untuk Most Influential Blog Awards tauu.

7 Get in shape, which is I don’t what shape exactly. Saya bukan lah berat sangat. Tinggi 158cm (maybe, Or 160?!). Weight, 60 kg currently. Before this, berat saya selalunya 50-52kg.  Whichever weight pun, saya sebenarnya masih di paras normal, jika dikira pada BMI Index. My weight is suitable for my height. Cuma, I think I’m getting more lemak, here and there. In my chin and cheek, sehingga menghasilkan effect double chin while cam-whoring. Also got lemak in my tummy, but that is fine sebab tak burden me much. But the obvious lemak I noticed adalah di bahagian paha, juga punggung. Oh my, it’s like revealing own weaknesses by writing this. I don’t feel fat. I cuma terasa kekok bilamana I tak mampu lagi just tengok the favourite jeans in shop, tengok saiz, and then buy without trying. Baju pun. Before this, I just ensure baju tu S atau M. Never try. Buat apa try, dah tentu tentu muat kan. KINI SEMUA ITU HANYA KENANGAN INDAH SAHAJA T_T

Siapa yang rajin tweet dan facebook tu tahulah macamana saya selalu complain itu semua. Aint complaining, just saying. Imagine this, baju raya you, raya tahun ni punya ah bukan tahun lalu lalu punya, then pagi raya haji you nak pakai baju tu, then you CANNOT fit in into the skirt. You stucked part paha. Skirt tu bebeh. Skirt pun tamuat. Fakta menarik, raya aidilfitri dengan raya haji selang dua bulan sahaja. Kecewa tak kecewa tak?! So, befriend lah with diet regime.

Rasanya cukup disitu kot. Lainlain nanti boleh sambung tulis. Haha Have a nice day all =)

PS: Another 6 weeks to go, before we meet 2012 (Insya-Allah)

4 comments:

Joanne Juend said...

homaigewd! u r tall! :')

Dayz J said...

Aww Joanne, manada begitu tinggi lah. I dont think 158-160 is tall. Cinoi.com tinggi lagi kot. I nampak dia tulis dekat belog, yang satu entri dia gambar kasut dari atas, I rasa gayat. Terus terfikir tingginya dia ni.

Nurul Aima Hj Kaim said...

kahkahkah aku tapecaya ini ja list mu..ini br 5% kali ahahaha..sebab aku ada bnyk lg azam blom tulis mcm aku keliru sd wishlist sama azam ok!! lepastukan aku pn mmg ada *if else* sama loop *while do* tak lupa jg *for..i* ah ah ah tp mode hidden..sbb nnt aku kelirulah.. ni la susah kalu urg pemikir tegar ni!

Dayz J said...

Ya ya begitulah. Kau faham kan maksudnya if-else-while-do-loop segala tu. begitulah jadinya. nanti aku pikir lagi kalau ada aa. mana tahu ada 2nd version punya.haha

Hubby-Wifey

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Been together

Daisypath - Personal pictureDaisypath Friendship tickers