Nuffnang Ads

Friday, December 16, 2011

No Sales For Me.

Kawan beloger cum twitter aku semua kecoh pasal sales. MNG sales. Juga Mango. Aima siap suruh aku tolong check betulkah tidak, tapi aku telupa check. Bhahaha aku bah ni, apa yang aku nda lupa? Baju hantar tailor pun aku missed 3 kali. Pfft.

Im not into sales. To be honest MNG MANGO pun aku tatau apa tu. Pernah dengar. Pernah nampak butik itu. Tahu ia jual baju, agaknya lah. Turn out to be MNG and MANGO is the same thing. Kan kan?? Ahhh blame me blame me. Thats why aku je tak panik dengar sales tu sebab I dont know what I missed. Bhahaha

Sebenarnya aku bukan brand lover. AKU lah ah. Talking about me, isteri yang kerja makan gaji, dengan private company pula tu. Apalah sangat gaji aku. Nda mampu aku mahu beli jeans sampai harga RM200. Kalau mampu pun aku tak beli. Just not me.

Aku membeli ikut aku mampu saja. Malah aku ada bajet untuk setiap jenis barangan. I wont spend more than that for that type of stuff.

Contoh ya, tshirt bagi aku price range must be below RM20. Its just a shirt. Blouse berfesyen is below RM30. Officewear below RM50. Jeans? Affordable is below RM70. Seluar kerja below RM50.

Kasut? Nah kasut mesti bawah RM50. Kecuali yang super awesome dan gorgeous maka aku redha lah kalau mahal sikit but still takboleh lebih seratus. Its just a shoes. Kalau mahal sangat nanti segan nak bawa kena lumpur -_- Sandal/selipar bawah RM30.

Serius.
And yes, aku pentingkan kuantiti. Contoh, kedai faveret aku adalah kedai yang mampu beri aku banyak barang biarpun aku bawa ringgit malaysia seratus saja. Dengan seratus aku mesti dapat atleast 3 items. Aku memang bengang kalau bawa duit banyak camtu sekali barang punggahan cuma SATU. CUMA SATU???!! Ahh terus rasa macam papa kedana T_T

Aku rasa sebab that was how I was trained by our father. Dulu, sejak aku fifteen, tiap raya bapa bagi duit je and kitorang pergi shopping raya dengan kawan. Bajet bapa aku RM250 saja. So dengan amount itu I was asked to be creative manipulating the note. It was expected to hav at least 2 pairs of dress, 1 pair of shoes and apa je I suka, asal taklebih amaun tadi. Disana aku belajar cara belanja. Kalau aku pentingkan brand, nahh habislah raya nanti aku tiada kasut seluar etc.

That kind of spending habit membawa ke dewasa. Aku ada sedikit perasaan bahawa 'aku takut duit habis tapi aku yakin aku mampu bertahan sampai dapat duit seterusnya.' Fahamkah? Masa aku study, aku dapat tajaan dari JPANS, elaun sara hidup ketika itu adalah RM1650 per semester. Kira-kira RM275 sebulan. Cukuplah. Duit parent bagi lagi =) Tapi aku tetap part time kerja. Ajar tuisyen kepda budak UPSR. Duit gaji tidak banyak, tapi somehow aku puas sebab I think I did a good deed, helping those in need. Dan, aku kerja tuisyen di dua center selama aku ambil degree. Good time.

If you asked me, how often I shop, I might say I only shop when I need one. Aku jarang bubut sales, sebab tidak ada keperluan aku di kedai begitu. Eh penggemar sales, no offense ya, aku maksudkan diri aku, dengan belanjawan aku, sales sesungguhnya bukan priority aku. Sekali sekala aku membeli, bila kebetulan ada berkenan di hati, tapi masih tidak over price range mentioned above.

Tapi, when it comes to food--YES I AM THAT CRAZY. I dont mind spending some extra money for good food. I enjoy yummy food. Sekali-sekala aku makan sampai masuk harga tidak logik, tapi yah itu sekali sekala, tidak boleh amal selalu juga. Dan, sila jangan hairan kalau makan dengan aku, I order sampai 2,3 meals ya. Kalau tidak habis maknanya tidak sedap lah itu, bhahaha

Ehem, semua ini berbalik kepada managing expenses juga kan. Biasanya we pay all the debts on payday, put aside for minyak kereta/ belanja harian into other account, and saving into some other cards. Bila ada balance yang banyak, contoh duit claim husband baru masuk, or my side-income cheque clear, then we'll go for shop. That is how we live our simple life. Sekian.

Kbai.

PS: EH just now aku kata kat tweet @noorhidayahj bahawa aku sanggup ke suria membeli rojak buah. Si Ona dan As konon terhidu bau ikan (read: fishy), they must think I pergi check those mng sales, bhahahahaha Sebab aku tak berduit (read lagi: gaji company memang tak dicepatkan meski xmas. Harap maklum.), so aku berjaya lah mengawal diri. Better jangan pergi, nanti keinginan membuak tapi tamampu. Awwww.
posted from Bloggeroid

2 comments:

N.Aima K said...

1. hoi..bawabawalah bah menggoogle apa itu MNG kah kah kah..

2.ko punya bajet hari raya lebih banyak dr aku tau kah kah kah..

3.tengok list budget ko tu..ok kita sama.. *high5*

4. aku PANIK nampak SALES walaupun d kedai RM2 kah kah kah..

5. aku brand lover tp masih tahap moderate keh keh keh..mencintai tidak semestinya memiliki..kah kah kah

Dayz J said...

Aima;

1.Sungguh aku tatau apa itu mng serta mango. haha
2.Ohya? Bapa kau bagi berapa? Aku rasa memang begitu kali kan kalau bapa gov.
3.List bajet? Ya, jadi GoldenDragonCity itu bestfriend aku. Kadang ja pergi tempat ada nama.Kalau yg dicari tiada di GDC tu.
4.Sebenarnya biar aku buat confession disini; I HATE SALES. Bukan sahaja crowded gila, tapi sometimes its fake. diturunkan harga, padahal harga biasa itu sudah di naikkan.
5.Brand lover? Hrm. Consider aku ni di skala 1 lah kali. HAHAHA Baju memang aku tak pilih brand, kasut saja kadang2.

Hubby-Wifey

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Been together

Daisypath - Personal pictureDaisypath Friendship tickers