Nuffnang Ads

Wednesday, October 12, 2011

Belog: Cara Menulis Yang Baik.

There's lot lot lot belog out there.
How do you pick one to read, and follow??

Saya rarely follow belog.
Follow dan bookmarked yang betulbetul kena di hati saja.
Orang follow tak semestinya orang baca apa you tulis.

No, I dont think I would list it out here.
Senyum.

Nak kena tambat hati readers belog (macam saya) neh tak susah kot.
Ke paling susah??..

Ciri-ciri nya, mudah kok. This refer to personal belog lah ah.

Belog harus ada intipati original.
Taip sendiri, bukan copy pasta sepenuhnya. Cerita benar, bukan rekaan. Lagi geram kalau copy bulatbulat dari source lain. Takyah ah nak copypaste dari OhBulan, I pun boleh buka OhBulan tau.

Cerita ada isi, bukan kosong saja.
Tulisan mahu ribuan perkataan tapi point dia kita masih taknampak. Aiyoo.

Font mudah baca.
Kalau banyak sangat tanda asterik, huruf kejap besar kejap kecil, terlampau banyak shorform, terlampau colourful macam budakbudak punya belog, give up saya. Perenggan pertama terus cabut.

Seadanya tapi menarik.
Ehh buka terus banyak widget. Memanglah cantik tapi loading lambat neh bukan semua orang penyabar untuk tunggu. Ada pula di setiap entri letak youtube video. Kalau satu dua, seminggu sekali itu masih boleh layan. Kalau tiap tiap hari tulis tajuk entri saja lalu letak video tanpa caption, kita pun bingung, ini belog dia kah belog youtube??

Menulis dengan matang dan sederhana.
Isi boleh membuai rasa, sederhana itu baiklah, tapi ada pula yang emosi. Tulis bukanbukan, marah orang sanasini. Kalau marah lepastu tulis dengan berhemah, fine. Kita faham you marah. Kalau marah lalu maki orang??.. Astaga. =.=

Betul betul menulis belog, bukan membuat belog sahaja.
Nama belog sudah cantik, layout pun menarik, tapi belog kosong tanpa isi tersendiri. Followers bersusun tapi apa yang readers ni follow ya. Ada belog banyak follower sebab dia pun rajin follow orang. Kejar SEO, kejar nuffnang =) Baguslah, I pun teringin, tapi taktau macamana, malu nak suruh orang datang kalau belog tak seberapa. Tapi tak semua fikir begitu.

Saya rasa; belog yang baik ialah belog yang mampu buat kau buka satu persatu older posts tanpa jemu. Buat kau rasa tak sabar tunggu entri seterusnya. =)

Sebab tu saya letak hit counter. Nak tengok berapa ramai visit setiap kali entri published =.=

2 comments:

Nurul Aima Hj Kaim said...

mcm aku la kan mmg sll jadi pembaca setia ah ah ah..tp betul aku x minat tu follow aku dngn harapan dia d follow balik..kalau kawan tu nda kisah ni yg x d kenal..

~ As ~ said...

first thing aku tertarik pada blog adalah FASHION. aahaha..so, kaitan FASHION adalah gambar!, blog bnyk gmbar tu yg aku suka.

Hubby-Wifey

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Been together

Daisypath - Personal pictureDaisypath Friendship tickers